Regulatorisk
Pressmeddelande
21 okt 2015, 7:00 CET

Delårsrapport januari-september 2015

(Tabell återfinns i bifogad pdf)

RESULTAT

  • Nettoomsättningen för kvartalet uppgick till MSEK 5 478 (5 191).
  • Resultatet per aktie för kvartalet var SEK 3,49 (1,48).
  • Rörelseresultatet uppgick till MSEK 1 026 (450). Rörelseresultat justerat för engångsposter uppgick till MSEK 683 (518).
  • Kvartalets engångsposter omfattar realisationsvinst från avyttringen av SIA Latgran, MSEK 443, och en avsättning för stängningen av anläggningen i Tervasaari, MSEK -100.
  • Nettoomsättningen januari–september 2015 ökade med 6 procent och rörelseresultatet, justerat för engångsposter, ökade med 25 procent jämfört med samma period förra året, framför allt tack vare gynnsamma valutakurser.

Utsikter

  • Efterfrågan och orderläget förväntas vara stabila under det fjärde kvartalet med normala säsongsvariationer för samtliga affärsområden.
  • Genomsnittspriserna i lokal valuta beräknas vara stabila under fjärde kvartalet.
  • Inga förändringar av vedpriserna förväntas för det fjärde kvartalet.
  • Planerade underhållsstopp kommer att göras i Frövi, Skärblacka och Jakobstad under fjärde kvartalet 2015.

      
Kommentar av BillerudKorsnäs VD Per Lindberg:

Starkt resultat och strukturella möjligheter

”Tredje kvartalets resultat och marknadsläget i stort stärker vår tro på vår långsiktiga strategiska inriktning. Tillväxtstrategierna för de olika affärsområdena bekräftades och vi stärktes i vår övertygelse om att våra planerade investeringar i den egna produktionsstrukturen kommer att låta oss ta vara på marknadsmöjligheterna.”
    

RESULTATET

Jag är nöjd med ett justerat rörelseresultat på MSEK 683 för kvartalet. Den fortsatt svaga svenska kronan påverkar oss fortfarande positivt men på samma gång ser vi en volymtillväxt på 5 procent på årsbasis inom Consumer Board, rekordmarginaler inom Containerboard och en balanserad utveckling av Packaging Paper, med några svagare och några starkare områden. Samtidigt ligger vår avkastning på sysselsatt kapital över målet, på 14 procent justerat och vår balansräkning har stärkts ytterligare till en nettoskuldsättningsgrad på 0,46.

MARKNADSUTSIKTER

Marknaden är överlag stabil och fortsätter sidledes med endast mindre variationer i efterfrågan och prissättning i olika segment. Framöver väntar vi oss att detta mönster fortsätter, med normala efterfrågemönster och små variationer i lokal prissättning.

Inom Packaging Paper är MG-marknaderna fortsatt starka, medan marknaderna för MF och vitt säckpapper är svagare, men stabila. Tyvärr har marknaden inte varit tillräckligt stark för att ta upp de tillkännagivna prishöjningarna på kraft- och säckpapper tidigare i år. Vår produktionskapacitet inom vissa segment har inte utnyttjats fullt ut på grund av ökad konkurrens, selektivt tryck på lokala priser och även på grund av otillfredsställande lönsamhet i de icke-integrerade produktionsenheterna. Därför beslutade vi i oktober att lägga ned vår produktion i Tervasaari helt, efter att den har drivits med alltför låg utnyttjandegrad och lönsamhet under året. Detta har varit ett tufft beslut att fatta. Det lokala teamet i Tervasaari har gjort stora ansträngningar för att förbättra lönsamheten och utnyttjandegraden, men maskinens kostnadsläge i kombination med en allt mer standardiserad produktportfölj blev en alltför tung börda.

Marknaden för Consumer Board är fortsatt stark och vi upplever leveranstryck från våra största marknader. Det gläder mig att vi har beslutat att investera för att öka kapaciteten inom Consumer Board för en fortsatt volymtillväxt.

Affärsområde Containerboard uppnådde en rekordhög rörelsemarginal. Efterfrågan på fluting fortsätter att vara stark. Den nya flutingen från den uppgraderade PM6 i Gruvön lever upp till de höga kvalitetsförväntningarna och är en solid produkt för fortsatt värdetillväxt. Linersegmentet visar stabil efterfrågan och det har gjorts försök att höja priserna på marknaden trots att mer kapacitet tas i drift.

STRATEGI

En ökande efterfrågan som drivs av globala megatrender gynnar våra marknader. Som stöd för volymtillväxtstrategin inom affärsområde Consumer Board har vi börjat ett förprojekt för att undersöka möjligheterna att investera i en ny kartongmaskin som ska placeras i Gruvön. Utöver ökad kostnadseffektiv kapacitet skulle detta också innebära en effektivisering av produktionsstrukturen inom affärsområde Packaging Paper, eftersom den nuvarande produktionen av kraftpapper vid Gruvöns produktionsenhet skulle upphöra och ersättas av produktion vid andra BillerudKorsnäsenheter. Detta stöder affärsområde Packaging Papers selektiva tillväxtstrategi. I ett andra förprojekt fokuserar vi på ytterligare strukturella förändringar för att möjliggöra tillväxt i de attraktiva och växande kraftpapperssegmenten inom medicinska applikationer, livsmedelsförpackning och releasepapper och nedläggning inom de mindre attraktiva varusegmenten. Vi undersöker möjligheten att flytta pappersmaskinen i Tervasaari till Skärblacka och göra den till en integrerad enhet och överväger även investeringar för ytterligare värdeskapande ytbehandlingskapacitet vid den befintliga MG-pappersproduktionen i Skärblacka.

Om båda dessa förprojekt förverkligas skulle detta rent generellt skapa en ytterst effektiv produktionsstruktur för gruppen, kapacitetshöjningar inom mycket attraktiva områden och förbättrade marginaler tack vare en bättre produktmix, bland annat genom att exponeringen för massamarknaden elimineras.
      

Delårsrapporten presenteras av BillerudKorsnäs VD och koncernchef Per Lindberg och Ekonomi- och finansdirektör Susanne Lithander på en press- och analytikerkonferens onsdagen den 21 oktober 2015 kl. 10.00.
Plats: Tändstickspalatset, Västra Trädgårdsgatan 15, Stockholm

För ytterligare information, kontakta gärna:
Per Lindberg, VD och koncernchef, +46 (0)8 553 335 00
Susanne Lithander, Ekonomi- och finansdirektör, +46 (0)8 553 335 00
     

Informationen i denna rapport är sådan som BillerudKorsnäs AB (publ) ska offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades för offentliggörande den 21 oktober 2015 kl. 07.00. Denna rapport har upprättats i både en svensk och en engelsk version.

BillerudKorsnäs levererar förpackningsmaterial och -lösningar som utmanar konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Vi är en världsledande leverantör av nyfiberbaserat förpackningsmaterial och har kunder i över 100 länder. Företaget har åtta produktionsanläggningar i Sverige, Finland och Storbritannien och cirka 4 300 anställda i över 13 länder. BillerudKorsnäs omsätter ca SEK 21 miljarder och är noterat på Nasdaq Stockholm. www.billerudkorsnas.se