Pressmeddelande
7 dec 2016, 11:00 CET

Ny studie visar: papperskassen det klimatsmarta valet

Plastkassen dominerar i detaljhandeln. Men det finns ett alternativ som är betydligt bättre för klimatet. Av de olika kassar som vi undersökt har papperskassen av material från BillerudKorsnäs minst klimatpåverkan, säger Lena Dahlgren vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Bara i Sverige används över 1,3 miljarder plastkassar om året. En majoritet av landets klädkedjor och detaljhandlare använder plastkassar – och i stundande julhandel ökar konsumtionen ytterligare.

Miljön betalar priset. En livscykelanalys från IVL Svenska Miljöinstitutet visar att en kasse av återvunnen plast står för mer än dubbelt så stort klimatavtryck som en papperskasse av material från BillerudKorsnäs.

– Företaget använder en mycket stor andel förnybar energi i produktionen. Det bidrar starkt till att papperskassen av deras material är bäst ur ett klimatperspektiv, säger Lena Dahlgren, uppdragsledare vid IVL.

I Sverige är målet att halvera användningen av plastkassar fram till år 2025. BillerudKorsnäs vill leda omställningen till ett hållbart samhälle och tillverkar fiberbaserade förpackningsmaterial från ansvarsfullt skötta skogar.

– Studien visar tydligt fördelarna med vårt biobaserade material och vår energieffektiva produktion. Nu vet vi med säkerhet att vår produkt har stora klimatfördelar jämfört med andra material, säger Henrik Essén, Kommunikations- och Hållbarhetsdirektör på BillerudKorsnäs.

BillerudKorsnäs uppmuntrar nu detaljhandeln att agera för att minska sitt klimatavtryck.

– Butikskedjorna har möjlighet att med stöd av dessa resultat se över sitt utbud av kassar och välja kassar med liten klimatpåverkan, här kan vi vara en del av lösningen, säger Henrik Essén.

Här kan du läsa hela undersökningen