Stockholm

En unik sammankomst för renare hav

Mötet på ön Kasthellholmen i hjärtat av Stockholm i augusti 2015 lät forskare, toppolitiker och affärsvärlden diskutera de akuta miljöutmaningarna som hotar våra världshav. Hedersgäst var förstås Tara och hennes besättning.

Prestigefulla gäster diskuterade framtiden

Trots förhandsrapporter om starka vindar visade det sig bli en solig och bara måttligt blåsig sammankomst på Kastellholmen. Vi fick de senaste forskningsrönen och fick höra om smarta lösningar på dagens och morgondagens utmaningar. Taras besättning välkomnade gästerna när de kom ombord, och välkända ansikten intog scenen. Bland annat var före detta statsminister Göran Persson och biståndsminister Isabella Lövin närvarande. Taras besök uppmärksammades av flertalet representanter från press, men även från publikationer inriktade på miljö och teknik. Nedan kan du läsa ett utdrag av vad som sades på scenen.

 

Utdrag från seminariet

"Hållbarhet måste innefatta en ekonomisk dimension, och våra skogar spelar en viktig roll i detta. Sveriges skogsindustri är världsledande och landets skogar har skapat mycket av välståndet vi åtnjuter idag. Skogsbruket går nu in I en ny bio-ekonomisk fas, där skogarna kan användas för att skapa kemikalier, textil, mat och medicin. Trä kan användas till allt som olja kan användas till. Skogsindustrin får kritik från flera håll, men svenska skogar växer snabbare än någonsin och vi har aldrig haft så mycket skog som nu. Skogsbruk är vårt enskilt största bidrag till att motverka växthuseffekten.
- Göran Persson, Sveriges före detta statsminister

"Samarbete är extremt viktigt om vi vill skapa en hållbar utveckling. Forskning kan bidra med kunskap, affärvärlden använder forskningsfynden för att skapa hållbara produkter, och beslutsfattarna kan skapa rätt förutsättningar. Jag hoppas att det kommande klimatmötet i Paris, COP 21, kommer att leda till hårdare multilaterala klimatlagar”
- Per Lindberg, VD, BillerudKorsnäs

"Vi har en unik situation när representanter för affärsvärlden efterfrågar tuffare miljöregler, och jag välkomnar Per Lindbergs förslag om en hårdare lagstiftning. Vi måste hushålla med våra resurser på ett smartare sätt och jag tycker att det är bisarrt att plast, en ändlig resurs, är mycket billigare än förnybara alternativ. Vi måste sätta ett pris på miljön.”
- Isabella Lövin, biståndsminister 
 
"Östersjön är det mest förorenade slutna havet i världen, med väldigt liten tillförsel av friskt havsvatten. Medeldjupet är knappt över 50 meter, jämfört med 1500 meter i Medelhavet. Kustlinjen är 8000 kilometer lång. Utöver de fem länder som har en östersjökust finns det ytterligare fem länder vars flodburna föroreningar skadar havet. Vi uppskattar att det kommer att ta 60–70 år för Östersjön att återhämta sig, förutsatt att vi vänder trenden nu.”
Göran Lindstedt, MD, Sustainable Seas

"Det är viktigt att vi som jobbar med hållbarhetsfrågor också berättar om våra ansträngningar. På Löfbergs skriver vi pressreleaser, är aktiva i sociala medier och pratar öppet om våra hållbarhetsprojekt. Jag tror att det också är viktigt för företag att vara transparenta med vilka utmaningar de har. Runt 95% av vår totala klimatpåverkan sker i primärproduktionen, och vi kan nå bäst resultat om vi jobbar tillsammans.”
- Eva Eriksson, Hållbarhetschef, Löfbergs