Hållbar innovation

Innovation är en grundpelare för oss och vi uppmuntrar till nytänkande i utveckling av produkter och tjänster, och i hela vår verksamhet. Genom innovation vill Billerud­Korsnäs utmana de konventionella valen av förpackningar. 

Syftet är att förändra drivkrafterna på marknaden genom att för­stärka de förnybara förpackningsmaterialens roll och utveckla lösningar som möter framtidens hållbarhetsutmaningar. Vi skapar innovativa produkter för en hållbar framtid.

Djup kunskap om hela förädlingskedjan från råvara till färdiga produkter gör att BillerudKorsnäs kan erbjuda mer effektiva affärsmodeller, förpackningar med nya egenskaper, och ge kunder och konsumenter mervärde i form av miljövänliga alternativ som är lönsamma användarvänliga och av hög kvalitet.

Genom vår innovationsagenda, som introducerades under hösten 2014, samlar och accelererar vi alla BillerudKorsnäs pågående initiativ och identifierar helt nya, för att dagligen stärka vårt innovationsarbete. Innovationsagendans fokus är på tre områden: gröna materialtekniker, service och logistik samt nya affärsmodeller.

Nya hållbara förpackningslösningar

Ett exempel på våra hållbara innovationer är cementsäcken D-Sack™ som finfördelas då den läggs ned i cementblandaren. Den behöver inte ens öppnas – pappersmaterialet finfördelas i kontakt med vatten. Den självupplösande påsen, utvecklad tillsammans med LafargeHolcim, eliminerar tiden och kostnaden för hantering av de använda säckarna, och ger en renare, hälsosammare och säkrare arbetsmiljö. Det blir inget damm, kladd, eller spill, istället optimeras tiden som behövs för att hantera och blanda. Säcken som lanserades under våren 2015 har redan blivit flerfaldigt prisbelönad.

Innovation som minskar resursanvändningen

Vi skapar innovationer som förbättrar våra kunders hållbarhetsarbete. Ett exempel är BillerudKorsnäs New Billerud Flute® som används som mellanskikt i wellpappförpackningar för krävande transporter och klimatförhållanden. Materialets styrka gör att våra kunder kan tillverka en lika stark låda med mindre materialåtgång. Det i sin tur leder till lättare förpackningar och högre effektivitet i varje steg av logistikkedjan, vilket ger både miljö- och kostnadsmässiga fördelar .är en starkare fluting som gör det möjligt för kunderna att minska förpackningsvikt och materialåtgång.

 

Partnerskap

BilerudKorsnäs arbetar med att förstärka Sveriges infrastruktur inom forskningsområdet nya material med skogen som råvara. Vi är därför engagerade i utvecklingen av Wallenberg Wood Science Center till ett världsledande forskningscentrum. I processen knyter vi också närmare band med några av landets mest framstående lärosäten som KTH, Chalmers och Lunds universitet. Förutom själva forskningsresultaten är det här viktigt för framtida rekryteringar och ett led i att etablera internationella forskningssamarbeten. Så arbetar vi aktivt med att stärka Sveriges infrastruktur inom forskningsområdet nya material med skogen som råvara, stödjer unga svenska talanger, och lägger grunden för mer radikala framsteg inom produkt- och processutveckling, både hos BillerudKorsnäs och i Sverige i stort.

BillerudKorsnäs deltar som företagspart­ner i tävlingen Sustainergies Cup – en tävling där studenter tar sig an verkliga uppdrag åt företag som vill bli ännu bättre på hållbarhet med hjälp av goda idéer – t.ex. idéer för hur vi förpackar och köper mat om 50 år.

Se även

Paper Bottle-projektet

Paper Bottle projektet är ett innovationsprojekt med mål att skapa världens första 100 % återvinningsbara pappersflaska för kolsyrade drycker.

Stora möjligheter för hjälpsamma varumärken att vinna marknadsandelar

Varumärkesägare som tydligt hjälper konsumenter att agera mer hållbart efterfrågas starkt av de globala konsumenterna.
* utom kärlek

Inget bör vara för evigt* inte heller förpackningar

Fyra miljarder ton avfall produceras i världen varje år och plastpartiklar finns i alla våra hav. Hur kommer det att påverka framtida generationer