Regulatorisk
Pressmeddelande
18 jul 2017, 7:00 CET

DELÅRSRAPPORT januari–juni 2017

(Tabell återfinns i bifogad pdf)

Kv 2 2017

  • Nettoomsättning MSEK 5 600
  • EBITDA MSEK 863
  • EBITDA-marginal 15 %
  • Resultat per aktie SEK 1,72

KVARTALSDATA

  • Nettoomsättningen ökade med 3 % jämfört med samma period föregående år till följd av lokala prisökningar och valutakursförändringar.
  • EBITDA var i nivå med motsvarande period föregående år. EBITDA belastades med MSEK 55 till följd av engångskostnader för massabrukshaveri i Gruvön och extrakostnader relaterade till Rockhammar.
  • EBITDA påverkades av kostnader om MSEK 230 för underhållsstopp vilket är MSEK 155 mer än i föregående kvartal och MSEK 25 mer än estimerat.
  • Resultatet per aktie för kvartalet uppgick till SEK 1,72 (1,93).

UTSIKTER

  • Efterfrågan och orderingång förväntas vara stark under det tredje kvartalet med normala säsongsvariationer för samtliga affärsområden.
  • Affärsområdena Packaging Paper och Corrugated Solutions ser möjligheter till lokala prisökningar under det kommande kvartalet.
  • De längre transporterna av ved förväntas påverka vedkostnaderna i Q3 negativt med 3 % jämfört med Q2.
  • Utvecklingen i Göteborgs hamn kan komma påverka koncernens leveransförmåga och kostnader under Q3.
  • Kostnaderna för planerade underhållsstopp under det tredje kvartalet beräknas uppgå till MSEK 215.

Kommentar av BillerudKorsnäs VD Per Lindberg:

Goda utsikter

”Marknaden för hållbara förpackningsmaterial och -lösningar ser fortsatt mycket ljus ut. För det gångna kvartalet levererar vi ett stabilt resultat, trots belastning av kostnader för externa faktorer och den större störningen i Gruvön som kommunicerades i maj.

Blickar vi framåt ser vi att vår inslagna väg är den rätta. Marknaderna utvecklas starkt på kort sikt, och på lång sikt talar trenden för företag där höga ambitioner inte minst på hållbarhetsområdet syns såväl i verksamheten som i produkterna. Utsikterna för tillväxt är goda.”

RESULTATET

Vi levererar ett solitt rörelseresultat på MSEK 489. Produktionen har varit relativt stabil och vi har haft planerade underhållsstopp i tre av våra produktionsenheter under kvartalet vilka kostade MSEK 25 mer än vad vi estimerat. Därutöver har vi haft MSEK 25 i kostnader för stoppet av massalinjen till Flutingmaskinen i Gruvön, som vi kommunicerat separat, samt extrakostnader relaterat till Rockhammar om cirka MSEK 30. Vårt resultat har också påverkats negativt av ökade kostnader för leveranser på grund av strejken i Göteborgs hamn.

Affärsområdenas prestationer i kvartalet är stabila på en stark marknad och vi ser en viss positiv utveckling av lokala priser. Consumer Board visar en volymtillväxt på cirka 6% jämfört med första halvåret förra året.

MARKNADSUTSIKTER

Den starka utvecklingen i marknaden för samtliga affärsområden väntas fortsätta även under nästa kvartal. Utsikterna är goda och det finns möjligheter till ytterligare prishöjningar inom framför allt affärsområdena Packaging Paper och Corrugated solutions.

Nyfiberbaserade material med höga hållbarhetsprestanda är vår kärnaffär, men bredvid detta växer våra lösningsbaserade erbjudanden i snabb takt. Det drivs fram såväl av en efterfrågan på ett komplett erbjudande där materialet är en central del som andra typer av lösningar och förpackningstjänster. Vi ser en trend där förpackningen får en allt viktigare roll i många varumärkesägares strävan att stärka konkurrenskraften hos sina produkter. Inte minst förpackningens hållbarhetsprestanda är viktig. Detta fortsätter att ge oss stark tilltro till våra produkter och vår utveckling.

STRATEGI

Vi ser kontinuerligt över och uppdaterar vår tillväxtstrategi men inslagen väg ligger fast, och vi är stärkta i tron på vårt tydliga fokus på effektivitet och hållbarhet samt innovation av såväl nya material som nya lösningar och erbjudanden. För att åstadkomma långsiktig tillväxt krävs resurser och investeringar samt balans mellan stark initiativkraft och fokus på rätt initiativ.
Förpackningar skapar ett stort värde i princip i alla produktvärdekedjor, och BillerudKorsnäs strävar därför efter att positionera sig framåt i dessa kedjor. Detta arbete har öppnat upp för att skapa nya helhetslösningar tillsammans med andra aktörer som till exempel samarbetet med Bosch kring Axello Zap. Denna endast ett år gamla lösning är ett exempel där vi ser ett ökande intresse för helhetslösningar med potential att ersätta konventionella förpackningar med mer hållbara alternativ. Dessutom vann den nyligen pris i Packaging Europes Sustainability Awards i kategorin Bio-based packaging.

Delårsrapporten presenteras av BillerudKorsnäs VD och koncernchef Per Lindberg och Ekonomi- och finansdirektör Susanne Lithander på en press- och analytikerkonferens tisdagen den 18 juli 2017 kl. 10.00.
Plats: BillerudKorsnäs huvudkontor, Frösundaleden 2B, Solna, Stockholm
Press- och analytikerkonferensen kan även följas direkt via BillerudKorsnäs webbsida www.billerudkorsnas.se.  

För ytterligare information, kontakta gärna:
Per Lindberg, VD och koncernchef, +46 (0)8 553 335 00
Susanne Lithander, Ekonomi- och finansdirektör, +46 (0)8 553 335 00

 

Denna information utgjorde innan offentliggörandet insiderinformation. BillerudKorsnäs AB (publ) är skyldigt att offentliggöra denna information enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 18 juli 2017 kl. 07.00.

BillerudKorsnäs levererar förpackningsmaterial och -lösningar som utmanar konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Vi är en världsledande leverantör av nyfiberbaserat förpackningsmaterial och har kunder i över 100 länder. Företaget har sju produktionsanläggningar i Sverige, Finland och Storbritannien och cirka 4 200 anställda i över 13 länder. BillerudKorsnäs omsätter ca SEK 22 miljarder och är noterat på Nasdaq Stockholm. www.billerudkorsnas.se