Pressmeddelande
27 mar 2018, 9:00 CET

BillerudKorsnäs lanserar sin första klimatpositiva förpackning

Som en följd av innovativt tänkande baserat på årtionden av kompetens från papperstillverkning, lanserar BillerudKorsnäs idag sin första förpackning med klimat-positiv inverkan. D-Sack®, den upplösningsbara säcken för cement och andra byggmaterial löses upp i en konventionell mixer och det biobaserade kolet i papperet fångas i själva konstruktionen.

Den prisbelönta D-Sack, som utvecklats i nära samarbete mellan BillerudKorsnäs och LafargeHolcim, har flera betydande fördelar jämfört med konventionella cementsäckar. Säcken löses under blandningsprocessen, vilket minimerar cementavfall, eliminerar förpackningsavfall och sparar tid samtidigt som man säkerställer en renare, säkrare och hälsosammare arbetsplats.

Förutom ovanstående fördelar är D-sack överlägsen konventionella cementsäckar när det gäller klimatprestanda. En livscykelanalys utförd av IVL Svenska Miljöinstitutet visar att D-sack fångar CO2 över ett hundraårsperspektiv, vilket innebär att den är klimatpositiv. Anledningen är att koldioxiden som fångades från atmosfären under trädets tillväxt och sedan inkorporerades i papperet, lagras i betongkonstruktionen.

D-Sack är ett utmärkt exempel på potentialen i att utmana konventionella förpackningar med en hållbar framtid som mål. Genom att utforska hållbarhetsprestandan hos BillerudKorsnäs-produkter längre fram i värdekedjan, det vill säga under och efter användning av förpackningen, uppträder nya spännande möjligheter till värdeskapande. Därför har BillerudKorsnäs framgångsrikt byggt upp ett säcklaboratorium där D-Sack utvecklades.

– Jag är oerhört stolt över denna prestation och mycket nöjd med att D-Sack nu formellt har lanserats. Det är en innovation som har tagits fram i vårt säcklaboratorium i nära samarbete med LafargeHolcim, utformad för att möta specifika användarbehov och behov i värdekedjan. Säcklaboratoriet har gjort ett utmärkt jobb och satt standarden för innovation inom förpackningsindustrin, säger Mark Van der Merwe, affärsutvecklingsdirektör, Sack Solutions på BillerudKorsnäs.

– Vi tror på möjligheten att utveckla befintliga lösningar ytterligare, både i vår verksamhet och inom förpackningsindustrin. Koncept som D-Sack, det vill säga resultat av innovativitet och samarbete, stärker vårt bidrag till en hållbar framtid, säger Henrik Essén, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på BillerudKorsnäs.

Film och mer information: www.billerudkorsnas.se/d-sack
Livscykelanalys: www.billerudkorsnas.se/lca (Se LCA Report U5052, IVL, 2016)