Regulatorisk
Pressmeddelande
16 okt 2018, 13:00 CET

DELÅRSRAPPORT Januari–september 2018

Kvartalsresultat 

  • Nettoomsättningen var MSEK 6 054 (5 544), en ökning med 9% främst till följd av högre försäljningspriser och positiva valutaeffekter.
  • EBITDA uppgick till MSEK 881 (1 051), en minskning med 16% främst till följd av högre råvarukostnader.
  • Justerat EBITDA var MSEK 893 (1 080), en minskning med 17%.
  • Justerad rörelsemarginal uppgick till 9% (13%).
  • Justerat rörelseresultat var MSEK 540 (717), en minskning med 25%.
  • Resultat per aktie uppgick till SEK 1,76 (2,48). 

Huvudbudskap

  • God försäljningsutveckling inom alla affärsområden.
  • Positiva effekter av högre försäljningspriser och valuta.
  • Fortsatt motverkan från högre råvarukostnader.
  • Strategiska investeringar fortskrider enligt plan.

Utsikter kv 4 

  • Den starka efterfrågan inom samtliga affärsområden förväntas bestå.
  • Begränsade möjligheter till ytterligare försäljningsprishöjningar.
  • Kraftig ökning av vedkostnaderna väntas fortsätta.

VD HAR ORDET

God försäljningsutveckling inom alla affärsområden

”Den starka efterfrågan på innovativa och hållbara förpackningar fortsätter, vilket resulterat i positiva försäljningsresultat inom alla affärsområden. Nettoomsättningen under tredje kvartalet ökade med 9% jämfört med samma period förra året, vilket i huvudsak förklaras av högre försäljningspriser. Dock fortsätter de högre råvarukostnaderna och uppstartsproblemen att sätta press på vårt rörelseresultat.

Vi arbetar vidare enligt plan mot uppstart av den nya kartongmaskinen KM7 i mars-april 2019. Vårt fokus just nu är att förbereda oss inför en stabil och framgångsrik upprampning. När vi slutfört investeringsprogrammet Next Generation kommer vi att kunna ta tillvara på marknadsmöjligheterna och möta den starka efterfrågan på hållbara förpackningar på ett optimalt sätt.

En av nyckelfaktorerna för att frigöra vår potential är den nya organisationen som består av tre affärsdivisioner med fullt resultatansvar, och som trädde i kraft den 1 oktober. Den nya strukturen kommer att öka tempot, ansvarstagandet och kundfokuseringen, och bana väg för den fortsatt framgångsrika implementeringen av vår strategi.”

Resultatet
EBITDA uppgick till MSEK 881 under kvartalet, en minskning med 16% jämfört med samma period förra året, främst beroende på högre kostnader för massaved och kemikalier. Vedkostnaderna utgör mer än en tredjedel av alla rörelsekostnader i bolaget, varför vi fokuserar på att förbättra inköpsbalansen.

Produktionstillgången är en annan viktig prioritering, och vi förväntar oss att se ökad stabilitet under 2019 och framåt, mätt i utrustningseffektivitet (s.k. TAK-värde).

Resultatet påverkades också av de jämförelsevis höga priserna för massaförsörjningen till vår ointegrerade produktionsanläggning i Jakobstad, till följd av en fast rabattsats i det långfristiga massaförsörjningsavtalet. Med nuvarande massapriser innebär detta en negativ kvartalseffekt på cirka MSEK 75 jämfört med generella marknadsnivåer.

Marknadsutsikter
Den starka efterfrågan inom samtliga affärsområden förväntas bestå under kommande kvartal. Vi fortsätter att höja försäljningspriserna där det är möjligt, men i något långsammare takt än under föregående kvartal. Vedkostnaderna förväntas stiga ytterligare, samtidigt som vedbristsituationen förbättrats väsentligt.

Strategi
Vi kommer att fortsätta följa vår strategi för hållbara lösningar och lönsam tillväxt. För att frigöra vår fulla potential har vi skapat en agenda av prioriterade aktiviteter som syftar till att säkerställa en framgångsrik upprampning i KM7, säkra vedtillgången, stabilisera produktionen, öka effektiviteten och påskynda innovation och nya lösningar.

Innovation är en nyckelkomponent i vår strategi. Vi strävar efter att förbättra andelen nya produkter av vår omsättning och introducera nya material med ökade ansträngningar inom hela organisationen. Genom etableringen av en division med fokus på lösningar, Solutions, ämnar vi att växa med befintliga förpackningslösningar och affärsmodeller, men också att skapa helt nya.

För ytterligare information, kontakta gärna:
Susanne Lithander, Ekonomi- och finansdirektör, +46 8 553 335 00
Christopher Casselblad, Investor Relations, +46 8 553 335 08

Denna information utgjorde innan offentliggörandet insiderinformation. Informationen är sådan som BillerudKorsnäs AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s förordning om marknadsmissbruk. Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 16 oktober 2018 kl. 13.00.