Regulatorisk
Pressmeddelande
29 jan 2019, 7:00 CET

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ JANUARI–DECEMBER 2018

Kvartalsresultat 

  • Nettoomsättningen var MSEK 5 843 (5 565), en ökning med 5% främst till följd av högre försäljningspriser.
  • Justerat EBITDA uppgick till MSEK 810 (950), en minskning med 15% främst till följd av högre råvarukostnader
  • Periodens resultat var MSEK 309 (368), en minskning med 16%.
  • Resultat per aktie uppgick till SEK 1,49 (1,78).

Utdelningsförslag

  • Styrelsen föreslår en utdelning om SEK 4,30 (4,30) per aktie för 2018, att utbetalas vid två tillfällen under 2019 för en effektivare kassahantering

Huvudbudskap 

  • Produktionsnivåer i linje med förväntningarna
  • Fortsatt negativ påverkan från högre råvarukostnader
  • Förnyade långsiktiga kontrakt inom vätskekartong
  • KM7 framskrider enligt plan och startas upp i mars/april 2019
  • Bergvik Öst: processen att hitta lämpliga investerare fortsätter enligt plan

Utsikter 2019

  • Fokus på att behålla 2018 års uppnådda prisnivåer
  • Vedkostnadsökningen förväntas plana ut

 
VD HAR ORDET 

GRUNDEN PÅ PLATS FÖR ATT TILLGODOSE KUNDEFTERFRÅGAN

”Efterfrågan på innovativa och hållbara förpackningar fortsatte att öka under året, vilket driver god tillväxt. För helåret var nettoomsättningen 6 procent högre än 2017. En stark marknad i kombination med vår ställning inom utvalda segment har gjort det möjligt för oss att höja priserna under året, vilket resulterat i rekordresultat för Packaging Paper.
För helåret låg produktionsnivåerna i linje med våra förväntningar, och trots diverse utmaningar i början på året uppnådde vi rekordnivåer i Gävle, Karlsborg, Frövi och Rockhammar. Vi är dock inte nöjda och tillsammans med vårt initiativ inom säkerhet är produktionsstabilitet fortsatt vårt främsta fokusområde. Vi tror att möjligheterna att öka volymerna under 2019 är goda genom vårt Production Excellence-program.

Vår investering för långsiktig tillväxt i Gruvön fortsätter enligt plan, och den nya kartongmaskinen med en produktionskapacitet på 550 000 ton förväntas startas i mars/april. Vi är fokuserade på en stabil och framgångsrik upprampning.   

Befintliga långsiktiga avtal med våra största kunder inom vätskekartong har förnyats, vilket kommer påverka marginalerna positivt. Vikten av proaktiva samarbeten ökar och det är centralt att fördjupa vårt innovationsarbete tillsammans med dessa nyckelkunder.   

I november offentliggjorde vi det strategiskt viktiga avtalet om att förvärva Bergvik Öst. Dessa 350 000 hektar skogsmark utgör en central komponent i att säkerställa en långsiktig och konkurrenskraftig vedförsörjning. Då vi kommer fortsätta att prioritera investeringar i vår verksamhet, är vår avsikt som tidigare meddelats att hitta lämpliga investerare till en väsentlig andel av skogsmarken. Denna process fortskrider enligt plan.  

Globala trender, däribland ändrat konsumentbeteende på grund av ökat hållbarhetsmedvetande och ökad e-handel, är gynnsamma för oss. Vi ser en fortsatt god efterfrågan på i synnerhet konsumentprodukter, ett segment där vi har en stark ställning och där vi tror att de cykliska fluktuationerna är mindre. Med vår nya organisation på plats har vi de förutsättningar som krävs för att tillgodose kundernas efterfrågan och för att fortsätta röra oss längre upp i värdekedjan.”

Resultatet
Trots den gynnsamma försäljningsutvecklingen minskade EBITDA för helåret 2018. Det beror i hög grad på utvecklingen för råvarukostnader samt den utmanande vedbristen tidigare under året. Som en förberedelse inför de planerade underhållsstoppen under det andra kvartalet 2019 har vi byggt upp ytterligare lager för att säkerställa en stabil leveranssituation, vilket påverkade försäljningsvolymerna negativt, i synnerhet under den senare delen av året. Justerat EBITDA för helåret minskade med 10% till MSEK 3 476.

Marknadsutsikter
Vi förutser fortsatt god efterfrågan på våra produkter och förväntar oss stabila orderböcker. Vi ser begränsade möjligheter till ytterligare försäljningsprishöjningar, och därför fokuserar vi på att säkra våra prisnivåer från 2018. Med en oförändrad marknadsefterfrågan på massa förväntar vi oss att ökningen för de totala fiberkostnaderna ska plana ut på höga nivåer under 2019.

Strategi
Vi kommer att fortsätta följa vår strategi för hållbara lösningar och lönsam tillväxt. För att frigöra all vår potential har vi infört en agenda med prioriterade aktiviteter, däribland säkerställa en framgångsrik upprampning i vår nya kartongmaskin i Gruvön, garantera vedförsörjningen, där ett viktigt steg varit avtalet att förvärva Bergvik Öst, och stabilisera produktionen genom ökat fokus på vårt Production Excellence-program. För att kunna nå våra ambitiösa mål gällande säkerhet kommer fler åtgärder för att förbättra vårt säkerhetsarbete och minska antalet skador i organisationen införas 2019.
  

För ytterligare information, kontakta gärna:
Kristina Schauman, CFO, +46 8 553 335 00
Christopher Casselblad, Investor Relations, +46 8 553 335 08

Denna information utgjorde innan offentliggörandet insiderinformation. Informationen är sådan som BillerudKorsnäs AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s förordning om marknadsmissbruk. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 29 januari 2019 kl. 07.00.