Regulatorisk
Pressmeddelande
29 jan 2020, 7:00 CET

Bokslutskommuniké januari–december 2019

Stabil nettoomsättning i en tuffare marknad

HUVUDBUDSKAP

  • Starkt resultat för året och föreslagen ökad utdelning som ett resultat av den framgångsrika försäljningen av Bergvik Skog Öst.
  • Fjärde kvartalets försäljningsvolymtillväxt motverkades av negativa pris- och mixeffekter på grund av svagare marknadsvillkor.
  • Uppstartseffekter av KM7 i fjärde kvartalet i linje med förväntningar.

Kvartalsresultat

  • Nettoomsättningen var oförändrad och uppgick till MSEK 5 815 (5 843). 
  • Justerat EBITDA* var MSEK 618 (810), negativt påverkat av uppstartseffekter av KM7 om cirka MSEK 170.
  • Rörelseresultatet var MSEK 103 (414).
  • Periodens resultat var MSEK 333 (309), inklusive utdelning från Bergvik Skog AB om MSEK 244 och resultat från avvecklade verksamheter om MSEK 50.
  • Resultat per aktie uppgick till SEK 1,61 (1,49).
  • Styrelsen föreslår en ordinarie utdelning om SEK 4,30 (4,30) per aktie och en extrautdelning om SEK 4,30 (–). Styrelsen föreslår också att mandat erhålls för återköp av egna aktier.

Utsikter kv 1

  • Stabil efterfrågan på vätskekartong och förpackningskartong.
  • Något osäkra marknadsvillkor för containerboard, men förväntas stabiliseras.
  • För säck- och kraftpapper förväntas marknads-villkoren förbli svaga under det första kvartalet.
  • De totala fiberkostnaderna förväntas minska till följd av lägre massavedspriser.

VD HAR ORDET

2019 har varit ett på många sätt utmanande år. Sedan sommaren har marknaden försvagats avsevärt för flera av våra produkter, i synnerhet säckpapper där både priserna och volymerna har fallit kraftigt. På den positiva sidan har vätskekartong och förpackningskartong utvecklats väl och den nedåtgående trenden för säckpapper tycks ha planat ut och stabiliserats.

Under det fjärde kvartalet ökade försäljningsvolymerna, men detta motverkades av negativa pris- och mixeffekter. Division Board levererade en stark försäljningstillväxt, medan Division Paper fortsatt var under press och minskade. Resultatet för det fjärde kvartalet påverkades förutom av den svagare marknaden även av negativa uppstartseffekter av den nya kartongmaskinen i Gruvön, KM7, på cirka MSEK 170, vilket var i linje med förväntningarna. Upprampningen fortsätter och till och med slutet av december hade maskinen producerat över 90 tusen ton liner och cup stock.

En viktig händelse under året var den framgångsrika avyttringen av Bergvik Skog Öst, som har resulterat i ett starkt resultat och en solid balansräkning. Efter en period av tunga investeringar i kapacitetsökningar och uppgraderingar kan investeringsnivån i våra produktionsanläggningar förväntas vara väsentligt lägre under en tid framöver jämfört med under de senaste åren. Mot denna bakgrund föreslår styrelsen en extrautdelning om SEK 4,30 per aktie och totalt en utdelning på SEK 8,60 kronor per aktie, en fördubbling av de senaste årens utdelningsnivå. Styrelsen föreslår även att mandat beviljas för återköp av egna aktier.

För 2020 förväntar vi oss fortsatta utmaningar och agerar därefter. Kostnads- och effektivitetsprogrammet löper enligt plan och förväntas resultera i besparingar om MSEK 250 under 2020. Vi börjar också se vissa positiva effekter av lägre vedpriser, men intar en försiktig hållning eftersom den varma och blöta vintern kan komma att orsaka vissa tillgänglighetsproblem under våren.

Upprampningen av KM7 är vår främsta prioritering för 2020. Vi inser att vi ligger något efter vår plan och har ambitionen att komma ikapp under året. Andelen premiumkvaliteter och produkter med högre värde förväntas öka under året med en accelererande hastighet. De första volymerna av bestrukna kvaliteter kommer att produceras under det första kvartalet och vi förväntar oss att inleda processen med att certifiera material för vätskekartong och förpackningskartong under det andra kvartalet. Vår bedömning just nu är att uppstarten av KM7 kommer att påverka EBITDA under 2020 negativt med MSEK 150-350, varav huvuddelen under det första halvåret.

BillerudKorsnäs har en historisk möjlighet att fånga den ökande efterfrågan på hållbara förpackningar och utvecklingen ligger till stor del i våra egna händer. Under de närmaste åren kommer vi att fokusera på att optimera användningen av företagets tillgångar och dra nytta av våra senaste investeringar med målet att återgå till en EBITDA-marginal på över 17%. Lönsamheten ska stärkas genom att maximera kundvärdet, minska kostnaderna samt förbättrad effektivitet och ökad produktion. Vi inser att 2020 blir ett mycket utmanande men också spännande år, där fokus ligger på att exekvera för att fånga potentialen i vår verksamhet.


Lennart Holm
Tillförordnad VD och koncernchef


  
Kvartalet i korthet

FÖRSÄLJNING OCH RESULTAT
Nettoomsättningen för det fjärde kvartalet var på samma nivå som föregående år och uppgick till MSEK 5 815 (5 843). Positiva valutaeffekter och högre försäljningsvolymer motverkades av lägre priser samt mixeffekter från uppstarten av den nya kartongmaskinen i Gruvön. Nettoomsättningen för kvartalet påverkades positivt av valutaeffekter med 3%.

Justerat EBITDA minskade till MSEK 618 (810), negativt påverkat av uppstartseffekter för KM7 om cirka MSEK 170 samt av lägre försäljningspriser. Lägre fiberkostnader, kostnadsbesparingar och valutaeffekter hade en positiv påverkan.

Implementeringen av IFRS 16 påverkade justerat EBITDA positivt med MSEK 27 under det fjärde kvartalet, se not 1.

Jämförelsestörande kostnader, redovisade i Övrigt, uppgick till netto MSEK 24 (29) och inkluderade omstruktureringskostnader relaterade till avgångsvederlag till ledningen samt kostnader för den nya kartongmaskinen i Gruvön.

MARKNADSUTVECKLING OCH UTSIKTER
Marknaderna för vätskekartong och förpackningskartong var stabila under det fjärde kvartalet, medan osäkerheten på den globala containerboardmarknaden ökade. Marknaderna för säck- och kraftpapper försvagades, men prissänkningarna på brunt säckpapper planade ut. Massaprisindex (PIX) föll från USD 850 i slutet av september till USD 820 i slutet av december.

För nästa kvartal förväntas efterfrågan inom BillerudKorsnäs segment för vätskekartong och förpackningskartong vara stabil. För containerboard förväntas något osäkra men stabiliserade marknadsvillkor. För säck- och kraftpapper förväntas marknadsvillkoren förbli svaga under det första kvartalet.

HÄNDELSER UNDER KVARTALET
Den 4 november utsåg styrelsen Lennart Holm till tillförordnad VD. Lennart Holm är styrelseledamot i BillerudKorsnäs sedan 2012 och har varit ordförande sedan 2014. Petra Einarsson lämnade sin befattning som VD med omedelbar verkan och arbetet med att rekrytera en permanent VD har inletts. I samband med att Lennart Holm tog över rollen som tillförordnad VD utsåg styrelsen Jan Åström till styrelseordförande.

Den 3 oktober invigdes den nya kartongmaskinen i Gruvön, KM7 med en välbesökt invigningsceremoni.

Malin Ljung Eiborn utsågs till EVP Sustainability och tog plats i koncernledningen den 1 oktober 2019. Malin Ljung Eiborn var tidigare chef för hållbarhet och public affairs i BillerudKorsnäs.

I oktober presenterade Paboco®, det joint venture som bildats av BillerudKorsnäs och ALPLA, ”the paper bottle community”, en grupp av varumärken innefattande Coca-Cola, Absolut, Carlsberg och L’Oréal.

BillerudKorsnäs annonserade ett samarbete med SKF vid Karlsborgs bruk, som innebär att realtidsdata från ett system med 480 kopplade övervakningspunkter kommer att analyseras. Detta kommer att underlätta smartare och snabbare beslutsfattande för att minska underhållskostnaderna, öka produktionen och förbättra hållbarhetsprestanda.  

I december lanserade BillerudKorsnäs Repel Pure, ett maskinglättat kraftpapper för livsmedelsförpackningar, där den fettavvisande barriären är växtbaserad. Repel Pure kan ersätta fettavvisande pappersprodukter som behandlats med högfluorerade kemikalier och är bra för miljön eftersom barriären är helt nedbrytbar.  

HÄNDELSER EFTER KVARTALETS UTGÅNG
För sjätte året i rad fick BillerudKorsnäs i januari högsta betyg i EcoVadis bedömning av hur väl företaget integrerat principerna för CSR i sina affärs- och ledningssystem. Utvärderingen visar att BillerudKorsnäs får höga poäng för sina insatser inom miljö och leverantörskedjan, där ett exempel är företagets åtagande att minska koldioxidutsläppen i enlighet med Parisavtalet.

 
För mer information, vänligen kontakta:

Ivar Vatne, CFO, +46 8 553 335 07
Lena Schattauer, Head of Investor Relations, +46 8 553 335 10

Denna information utgjorde innan offentliggörandet insiderinformation. Informationen är sådan som BillerudKorsnäs AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 29 januari 2020 kl. 07.00.