• Consumer & Luxury

En ocean av möjligheter

Att skapa en exklusiv förpackning till champagne, whisky eller andra lyxdrycker är ett mer komplext konststycke än du kanske tror. Dels krävs råstyrka i förpackningsmaterialet, och dels en design som ger ett löfte om dyra njutningar. Som tur är ger CrownBoard Prestige både utrymme till extravagant design – och frihet för förpackningsdesignern.

Kartong är ett givet materialval för förpackning av exklusiva drycker. Det är mångsidigt och formbart, lättviktigt och kostnadseffektivt. Och inte minst både starkt och snyggt. Det har helt enkelt alla fördelar en förpackningsdesigner kan önska sig. Men det är skillnad på kartong och kartong. Och med CrownBoard Prestige vill vi skapa något unikt – som ger dig som förpackningsdesigner så stor valfrihet som möjligt. Idén med vårt material är att det ska stödja designerns visioner om form och funktion, till exempel för att kunna skapa något annat än det strikt fyrkantiga. CrownBoard Prestige kan därför formas med mjuka rundningar och har dessutom den stabilitet som krävs för att behålla formen. För oss är denna formbarhet viktig. För det är i slutänden färg och form som skapar uppmärksamhet och får en förpackning att sticka ut på hyllan.


BilderCartonboard200914_nya.pngDin kreativa verktygslåda

Man skulle till och med kunna säga att CrownBoard Prestige har en egen inbyggd verktygslåda. Designern kan lita på kartongens egenskaper för att åstadkomma intressanta former, användarvänliga funktioner, felfria falsningar utan sprickor och iögonfallande effekter som till exempel prägling– en flat yta som formas till en relief som skänker liv och djup till text och dekor. CrownBoard Prestige erbjuder ovanligt fina möjligheter till sådana effekter.

Det är den oöverträffade kombinationen av styrka och tryckbarhet som gör CrownBoard Prestige unik. För designern betyder styrkan att förpackningen tryggt kan hålla och skydda en tung flaska exklusiv dryck. BilderCartonboard200914_nya2.pngSamtidigt som förpackningen är formbar, stabil och stapelbar. Kartongen kan även köras i många intag och konverteringsprocesser vilket ger en förpackning som tål ovarsam hantering. Sist men inte minst ger den fina tryckytan en snygg förpackning med vackert färgtryck och effekter som foliering och lacker.

Förklaringen till den överlägsna styrkan ligger i kartongens uppbyggnad. Den är gjord av 100% nyfiber från långsamt växande nordiska skogar. Rena, starka och smidiga fibrer. Dessutom är den uppbyggd i flera lager, vilket gör den ännu starkare.

De fina tryckresultaten beror på att kartongen har en bestrykning i flera skikt som ger en extremt jämn, högvit yta. Det ger lysande färger, hög kontrast, detaljskärpa och naturtrogen färgåtergivning. En högvit yta ger ett rent och allmänt tilltalande intryck.

BilderCartonboard200914_nya3.pngMen inte nog med att CrownBoard Prestige innebär större kreativ frihet för designern. Med en kvalitetskartong som den här blir dessutom alla idéer och intentioner genomförbara. Tack vare sin styrka, stabilitet och styvhet kan materialet tåla att köras i den ena konverteringsprocessen efter den andra. Demonstratorn Ocean som vi har använt i det här exemplet trycktes först i 4-färgsoffset och efterbehandlades med UV-lack, silverfolie, prägling, stansning, falsning och limning. En färdig förpackning, klar att ställa på butikshyllan – redo att sälja produkten och stärka varumärket.

Designa med CrownBoard

För att visa på designmöjligheterna med CrownBoard, har vi tagit fram en provbok full av olika trycktekniker och inspirerande visuella effekter.BilderCartonboard200914_nya4.png Vi tog det dessutom ett steg vidare: vi använde utvalda artwork från provboken som dekor på tre ikoniska förpackningar som skapats av teamet på Carton Solutions. Den färdiga förpackningen, demonstratorn, som visas i den här artikeln har vi kallat Ocean.

Fakta Ocean-demonstratorn

Material: CrownBoard Prestige 370 gsm/555 µm/21.9 pt
Tryckfärg: Vanson UV TIO
Trycklack: Novaset 4401/40 ECO Neutral
Folie: Kurz Alofin Matt (silver)
UV-lack: TOYOINK UV Varnish Screen excure (partiellt lack)
Prägling

Beställ ditt inspirationspaket idag!

Kontakta din lokala säljare för att beställa demonstratorn Ocean, kvalitetsprover och provboken. Provboken är en guldgruva för inspiration och information, fullmatad med tryckeffekter och tekniker som visar vad som är möjligt att åstadkomma med CrownBoard Prestige, CrownBoard Artisan och CrownBoard Craft.

Se även

Utmana ditt ekologiska avtryck

En stor del av vårt avfall är tyvärr inte komposterbart, och bör heller inte hanteras som sådant. Det tar i själva verket mycket längre tid än vi
Consumer & Luxury

An evolution in packaging

Sustainability has become a factor that determines what the consumer selects – or rejects. It makes good business sense to optimize...
Consumer & Luxury

Precious impressions

Your packaging is an important part of the brand experience. When you realize this, you can use the packaging to your advantage to add value to...