Engagerade i miljön sedan 2003

Tara Expeditions är en fransk ideell organisation som har sett till att vår kunskap om världshaven och klimatet har vuxit sedan 2003. Organisationen startades med hjälp av näringslivet i Frankrike och speciellt med hjälp av sin grundare, den franska designern agnès b.

En flytande forskningsanläggning

Tara Expeditions lånar ut båten till forskare från hela världen som åker till alla tänkbara platser för att studera biologisk mångfald, föroreningar och klimatförändringarnas effekt på världshaven. Deras fynd och analyserar används av organisationer över hela världen, inklusive FN.

Alltid på väg

Tara ligger sällan i hamn. Hon är alltid på väg till ett nytt projekt, och hennes första expedition till Norra ishavet ägde rum redan för 12 år sedan. Det främsta syftet var att skaffa kunskap om havsisen, atmosfäriska processer och havsströmmarna. 2015 gick färden norrut igen, och då främst till Grönland för att göra uppföljningar på mätningarna som de ombordvarande forskarna genomförde. Ett stort fokus var utvecklingen av områdets isberg, som Tara försiktigt fick navigera runt under resan.

Tara Pacific 2016-2018

Tara återvände nyligen från sin Tara Pacific Expedition. I mer än två år seglade båten nästan 100 000 kilometer i Stilla havet, med åtta besättningsmedlemmar, fyra vetenskapsmän och en korrespondent ombord. Forskarna analyserade korallrevens hälsa och hur dessa påverkas av klimatförändringarna.

Det finns mycket information under ytan som bara väntar på att bli upptäckt. Beroende på korallart så kan det finnas en kärna på 40 centimeter som kan vara 400 år gammal. Eller som Gaby Gorsky, koordinator för Taras planktonprojekt säger “Naturen är som internet!”.