Pressmeddelande
29 sep 2020, 9:00 CET

BillerudKorsnäs lanserar Recyclable Flow Wrap och sätter ny förpackningsstandard för konfektyr

BillerudKorsnäs lanserar, tillsammans med Syntegon Technology, Recyclable Flow Wrap, en återvinningsbar pappersbaserad flow wrap som möjliggör en övergång från konventionell plast till ett barriärbestruket papper vid paketering av konfektyr.

 

Flow wrap är en typ av flexibla förpackningar som används för många produkter inom sektorn för snabbrörliga konsumentvaror (FMCG) och idag är plastfilm standard för denna typ av förpackning.

BillerudKorsnäs Recyclable Flow Wrap är en innovativ förpackningslösning baserad på primärfibrer från välskötta skogar. Materialet uppvisar hög barriärprestanda och kan återvinnas som papper.

Produkten möjliggör övergång från konventionell plast till papper och uppfyller de medelhöga till höga barriärkrav för konfektyr- och bageriprodukter. BillerudKorsnäs har ansökt om patent för Recyclable Flow Wrap.

Recyclable Flow Wrap  har verifierats av Syntegon Technology och testats i deras  uppgraderingsmodul för horisontella maskintyper som benämns ”Paper-ON-form”.

”Vi är glada över att kunna lansera en pappersbaserad förpackningslösning för Flow Wrap applikationer. Produkten är  återvinningsbar, och varumärkesägare behöver varken kompromissa med produktens hållbarhet eller produktiviteten jämfört med plastförpackningsalternativ”, säger Peter Åström, projektledare för Recyclable Flow Wrap.

Syntegons uppgraderingssats ”Paper-ON-form” kan installeras på både befintliga och nya horisontella flow wrap maskiner från Syntegon Packaging Systems AG. Det har utvecklats i Syntegons eget utvecklingscenter i Beringen i Schweiz och består av en Flow wrap enhet och verktyg för kallförsegling. Uppgraderingsmodulen används redan på befintliga linjer hos internationella tillverkare för förpackning av chokladkakor.

”För att framtidssäkra flow wrap lösningar måste vi ta ett helhetsgrepp. Vår uppgraderingsmodul gör möjligt för kunderna att övergå till pappersförpackningar på deras befintliga Syntegon Packaging Systems horisontella flow wrap maskiner – genom att använda förpackningspapper med kallförsegling utan några hastighetsbegränsningar jämfört med nuvarande , säger Christoph Langohr, projektledare Sustainability Horizontal Packaging.

Med lanseringen av Recyclable Flow Wrap erbjuder BillerudKorsnäs en innovation som är baserad på förnyelsebara och biologiskt nedbrytbara material som möter varumärkesägares och lagstiftares behov av att minska nedskräpningen och öka återvinningen utan att kompromissa med barriäregenskaperna.

För mer information, vänligen kontakta:

Mer information: https://www.billerudkorsnas.com/recyclableflowwrap

Peter Åström
Director Packaging Materials & Machine Technology
Email: Peter.Astrom@billerudkorsnas.com
Tel: +46702437967

Christoph Langohr
Project Manager Sustainability Horizontal Packaging
E-Mail: sales.packaging-bng@syntegon.com

 

Om Syntegon Technology

Syntegon Technology är en ledande global leverantör av process- och förpackningsteknik. Företaget, som tidigare utgjorde förpackningsavdelningen inom Bosch Group, har sitt huvudkontor i Waiblingen (Tyskland) och har erbjudit kompletta lösningar för läkemedels- och livsmedelsindustrin i över 50 år. Fler än 6 100 anställda på 30 platser i mer än 15 länder genererade en total omsättning på 1,3 miljarder euro under 2019. Portföljen med intelligent och hållbar teknik omfattar fristående maskiner samt kompletta system och tjänster. Användningsområden inom läkemedelsindustrin är produktion, bearbetning, fyllning, inspektion och förpackning av flytande och fasta läkemedel (t.ex. sprutor och kapslar). Inom livsmedelsindustrin omfattar portföljen processteknik för konfektyr samt förpackningslösningar för torra livsmedel (t.ex. barer, bageriprodukter och kaffe), frysta livsmedel och mejeriprodukter. www.syntegon.com


BillerudKorsnäs skapar förpackningsmaterial och förpackningslösningar som utmanar konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Vi är en världsledande leverantör av nyfiberbaserade förpackningsmaterial och har kunder i över 100 länder. Företaget har åtta produktionsenheter i Sverige, Finland och Storbritannien och cirka 4 500 anställda i över 13 länder. BillerudKorsnäs har en årsförsäljning på cirka 24 miljarder kronor och är noterat på NASDAQ OMX Stockholm. www.billerudkorsnas.com