Pressmeddelande
26 okt 2020, 8:30 CET

Nya bärkassen i papper kan användas om och om igen

Det finns fler och fler anledningar att byta ut plastpåsen mot en i papper när du går och handlar. BillerudKorsnäs och AB Group Packaging lanserar därför den återanvändbara bärkassen, en av världens starkaste papperspåsar som redan finns tillgänglig på stormarknader i Storbritannien. Hemligheten bakom den superstarka, återanvändbara bärkassen är ett kraftpapper som heter FibreForm®.

 

- Återanvändbara påsar av RPET-, tyg- eller polypropen har länge varit tillgängliga för konsumenter men nu kan alla dessa ersättas av en bärkasse av FibreForm®, säger Veronica Fylkner, försäljningschef för Formable Solutions på BillerudKorsnäs.

- FibreForm® är ett av de starkaste kraftpapprena i världen. Det har funnits på marknaden ett tag och vi undersöker fortfarande dess fulla potential. Vi ser flera nya applikationer där FibreForm® skulle kunna ersätta mindre hållbara material och lösningar. Det är en resa som vi är glada att vara med på eftersom BillerudKorsnäs arbetar målmedvetet för att minska mängden plast och aluminium i olika applikationer på marknaden, säger Veronica Fylkner.

Laboratorietester har visat att den återanvändbara bärkassen kan återanvändas om och om igen.

- Vi testade en kasse tills den gick sönder och den varade i 43 cykler vilket motsvarar 860 lyft, och detta med en hög vikt på 16 kg. Vi kan verkligen slå fast att FibreForm® är lämpligt för återanvändning i alla typer av väder, säger Veronica Fylkner.

AB Group Packaging, med tillverkning i Irland, Storbritannien och Spanien, säljer idag den ultrastarka bärkassen till flera stora stormarknader i Storbritannien. Jämfört med flera andra europeiska länder är påsen ett relativt nytt alternativ för konsumenterna på de brittiska stormarknaderna.
Anledningen till detta har varit höga kostnader, en stark plastindustri och gamla fördomar mot papper som att det är svagt och har en högre klimatpåverkan. FibreForm® kan nu en gång för alla ta död på dessa missuppfattningar.

- Vi är verkligen nöjda med att arbeta med BillerudKorsnäs - vilket vi har gjort nu i cirka 30 år. De har en genomtänkt hållbarhetsstrategi som ger genomslag i produkterna, säger Dermot Brady, Inc. grundare och VD på AB Group Packaging.
- Minska konsumtionen, återanvänd, återvinn - det är min vision om hur branschen ska fungera i framtiden. Vi ansvarar för varje produkt vi släpper ut på marknaden, alla bör vara förnybara. Vi vill ha noll negativt inflytande när vi producerar och använder våra produkter och vi är väldigt glada att kunna erbjuda den här produkten till marknaden, säger Dermot Brady.

Den återanvändbara bärkassen är ytterligare ett steg för att kunna överge plastpåsar och enbart använda biobaserat och 100% återvinningsbart material. Ett vanligt missförstånd på marknaden är att papper har en högre inverkan på klimatet än plast. Flera studier har visat att BillerudKorsnäs förpackningsmaterial har lägre klimatpåverkan än andra material.

När det svenska miljöinstitutet IVL gjorde en livscykelanalys på ett BillerudKorsnäs-standardpapper för bärpåsar hade papperet faktiskt lägre klimatpåverkan än både biobaserad plast, återvunnen plast och fossilbaserad plast.

Det unika med FibreForm® är töjbarheten och hur slitstark den är. För flera typer av starka papperspåsar räcker normalt kraftpapper, men om du vill ha den extra styrkan för att kunna återanvända påsen flera gånger är FibreForm® ett bra alternativ.

- Världen är nu redo för att ta stegen från plast till förnybara biobaserade produkter. säger Dermot Brady.

   
Läs gärna mer på vår hemsida om BillerudKorsnäs om våra förpackningsmaterial:
https://www.billerudkorsnas.se/vart-erbjudande

  
För ytterligare information kontakta:

Louise Wileen Bjarke, presschef BillerudKorsnas, louise.wileenbjarke@billerudkorsnas.com
Dermot Brady, CEO på AB Group Packaging, dermot@abgrouppackaging.com
 
   
BillerudKorsnäs levererar förpackningsmaterial och -lösningar som utmanar konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Vi är en världsledande leverantör av nyfiberbaserat förpackningsmaterial och har kunder i över 100 länder. Företaget har åtta produktionsanläggningar i Sverige, Finland och Storbritannien och cirka 4 500 anställda i över 13 länder. BillerudKorsnäs omsätter ca SEK 24 miljarder och är noterat på Nasdaq Stockholm. www.billerudkorsnas.se