• Skogsskötsel

Säkert arbete i skogen

Säkerhet i skogen ska alltid gå före prestation, oavsett årstid. När kylan nu får fäste och mörkret sänker sig är det tid att påminna om viktiga säkerhetsåtgärder, som kan göra stor skillnad.

Senhöst och vinter kan vara en skön tid för skogsarbete. Men den ibland kalla och mörka säsongen för också med sig ytterligare risker och ökad utsatthet. Rasrisken ökar när träd och grenar blir tunga av snö. Halka slår undan ben på nolltid. Men naturligtvis finns mycket vi kan påverka för att göra arbetet mer säkert.

Var lugn och chansa aldrig

Sune Engvall i Mårtsbo utanför Gävle är självverksam skogsägare med stor respekt för skogsarbetets risker. Han menar att alltför många har för bråttom vid arbete i skogen. Att skynda långsamt, ha koll på omgivningen och aldrig chansa, är Sunes egna mantran vad gäller säkerhet.
−Jag är säker på att många olyckor sker på grund av stress och slarv. Det går för snabbt, helt enkelt. Skogsarbete måste få ta tid. Allt vi gör bör ske med övertygelse, efter noggrant förarbete. Stäng av motorsågen ibland. Titta uppåt, vilken lutning gäller, hur hänger den där grenen, klarar jag att fälla trädet precis som jag tänkt? Var säker på din sak. Det är livsfarligt att chansa, säger Sune.

Var lätt att hitta

Som självverksam tillhör Sune en grupp som ofta jobbar ensam i skogen. Att jobba på egen hand behöver dock inte innebära att man inte står i tät kontakt med någon som vet exakt var man är och när man väntas vara tillbaka.

Johanna Ydringer arbetar med arbetsmiljöfrågor på Billerud Skog. Hon betonar vikten av hemkomstkontroll och spårbarhet.
−Riskerna ökar för den som ger sig ut ensam och särskilt i en snörik och kanske blöt omgivning. Meddela alltid någon vart du ska och hur länge du planerar att vara borta. Se till att ladda telefonen och använd gärna en spårningsapp med larmfunktion. Skulle du inte dyka upp inom utsatt tid går ett larm till en utvald mottagare. Det finns allt ifrån enkla varianter till avancerade lösningar, men någon form av spårningsfunktion med larm tycker jag absolut att man ska ha vid arbete i skogen, säger Johanna.

Sunes och Johannas säkerhetstips

  • Hemkomstkontroll är viktigt! Ha alltid med första förband och förvara det nära dig.
  • Ta med en filt, något varmt att dricka och ha gärna en spade i bilen.
  • Rätt utrustning med klassade sågskydd och varselkläder är A och O, men observera att de ska vara hela och rena för att fylla sin funktion. Sätt dubbar på stövlar och kängor så klarar du halkan bättre. Motorsågen hör inte ihop med halka vid halt underlag, stäng av! Se till att du har den kunskap som krävs och ta körkort för motorsåg.
  • Hantera aldrig vindfällen på egen hand och undvik skogen helt i hård vind.
  • Tänk på att det också kan finnas andra människor i skogen. Håll avstånd, håll koll på dagsljuset och håll värmen.

Läs mer

Skogsskötsel

Certifiering skapar hållbara skogar

År 1997 certifierades det första skogsföretaget i Sverige. Sedan dess har allt fler skogsägare anslutit sig. Detta har ökat mångfalden i skogarna...
Skogsskötsel

Säker i skogen med rätt utrustning

Arbete i skogen är alltid förenat med vissa risker. Nu inför Billerud, tillsammans med fler i branschen, nya riktlinjer för personlig...
Skogsskötsel

Apteringen avgör värdet

Massaved, timmer eller energived? För att virkesvärdet från en gallring eller föryngringsavverkning ska kunna optimeras behöver träden apteras...