• Fritid i skogen

Coola kallbad

Intresset för kalla bad är hett, friluftsföreningar och vinterbadare över hela landet längtar efter badväder med snö och is. Goda förberedelser, gott sällskap och framför allt bastubadet efteråt höjer både humör och välbefinnande.

Fia Aunsmo, vildmarksguide, vinterbadar med en grupp i Åre.

Fia Aunsmo är yogalärare, vildmarksguide och passionerad vinterbadare. Efter att ha duschat kallt på morgonen under en period så provade hon på vinterbad för ett par år sedan. I dag ingår iskalla bad i hennes kursutbud i Åre där hon har sin verksamhet.

– Jag kände att jag blev så pigg och glad av att kallbada, jag ville lära mig mer och gick den holländske äventyraren och vinterbadaren Wim Hofs utbildning online. Genom den lärde jag mig den andningsteknik som han rekommenderar i samband med sina bad och började att kombinera yoga med mina vinterbad.

Wim Hof är något av en modern legend för moderna vinterbadare och har inspirerat många att våga sänka ner kroppen i iskallt vatten. Fia Aunsmo har utvecklat en rutin för sina och kursdeltagarnas bad, ett måste för att vinterbadet ska gå smidigt till.

– Först värmer vi upp och sedan har vi en slags meditation där vi föreställer oss hur vi går ner i vattnet och vad som händer då. Det är en mycket god idé eftersom man vill undvika att få panik när man väl är i det kalla vattnet. Jag är med och coachar under hela tiden som mina deltagare befinner sig i vattnet. Ett kallbad är en övning i att bemästra hjärnans signaler som protesterar högljutt när kroppen upplever kyla, säger hon.

Kalla bad i kombination med att vistas i en varm bastu har dokumenterad välgörande effekt på kroppen, många vinterbadare säger sig uppleva en minskad stress och ett förbättrat immunförsvar. Den som har högt blodtryck eller någon form av hjärtproblem bör dock stämma av med sin läkare innan man testar vinterbad. Erfarna kallbadare kan stanna i det iskalla vattnet flera minuter men i början räcker ett kort dopp.

– Ett kallbad kan fungera som en omstart av hela systemet, det kickar igång lymfsystemet, immunförsvaret och blodcirkulationen. Väl inne i bastun så startar kroppens egna belöningssystem och man upplever ofta ett riktigt glädjerus. Kombinationen av kalla bad och varm bastu blir godis för kroppen, säger Fia Aunsmo.

Den som inte har tillgång till en bastu kan införskaffa ett bastutält, något som ger vinterbadet ytterligare en dimension.

Tips inför vinterbad

  • Ta med dig en kompis för säkerhets skull.
  • Träna hemma med kalla duschar för att vänja dig vid kyla, andas djupt och långsamt i duschen.
  • Förbered allt innan du kliver ner i vattnet, ha koll på var du har dina kläder och se till att du har en handduk att stå på när du klär på dig.
  • Glöm inte en mössa för att hålla huvudet varmt.
  • Gör en uppvärmningsövning, förslagsvis en energifylld yogaövning så du får igång kroppen och andningen innan du går i vattnet.
  • Ta med något varmt att dricka så du har en möjlighet att värma upp kroppen inifrån. Småjogga och få igång kroppen när du badat.
  • Basta efteråt om du har möjlighet.

 

 

Fritid i skogen

Den magiska vårvintern

Under några få veckor förenas vinter och vår i skön samklang i fjällen. Kylan på nätterna ger kall, hård snö samtidigt som vårsolen värmer.
Fritid i skogen

Slöjda med skogens material

Att skapa föremål, prydnader och redskap med material från skogen är något som människan har ägnat sig åt i alla tider. Intresset för slöjd och...
Fritid i skogen

En källa till välmående

Att vistas i skogen påverkar vår hälsa positivt – det är sedan länge känt att skogen gör oss mer mentalt avslappnade och får oss att må...