• Fritid i skogen

Djurens spår berättar skogens historier

Vintern är här. För den som vill utforska skogens berättelser genom att bli bättre på att hitta och tolka djurspår är det en perfekt årstid. Det enda du behöver göra för att komma igång är att ge dig ut i skogen och hålla ögonen öppna.

Till de enklaste tecknen att upptäcka för både nybörjare och experter hör avtryck från tassar, klövar och fötter. Den fuktiga leran och de vita snötäcket som vintern erbjuder ger perfekta förhållanden, eftersom de ofta lämnar tydliga och fina ledtrådar till vilka djur som passerat.

Men var försiktig med att dra alltför snabba slutsatser. Djuret kan ha glidit och snö rör sig lätt, vilket gör att till synes tydliga avtryck från ett visst djur lätt kan misstolkas, även av vana spårare.
– Om man istället följer spårlöpan en bit kan man ofta hitta både fler avtryck att jämföra med varandra och andra ledtrådar till vilket djur som varit i farten, tipsar Henrik Andrén, professor i viltekologi vid SLU.

Till dessa ledtrådar hör bland annat spillning, bytesdjur, krafsmarkeringar och bitmärken på träd och buskage.
– Älgar, kronhjort och rådjur sliter av kvistar och kan vara svåra att skilja från varandra. Harar lämnar skarpa bitmärken och bävrar kan bita loss större bitar än en yxa.

Här finns de stora rovdjuren

Fascineras du av våra stora marklevande rovdjur så finns chansen att stöta på spår från dem i hela Sverige. Järven och den vintersovande björnen håller till i Norrland och norra Svealand, vargen har sina revir i Mellansverige och lodjuret finns över hela fastlandet.

Viktigt att tänka på vid all spårning är att alltid bakspåra, det vill säga följa spårlöpan i motsatt riktning än djuret gått i. För att inte störa djuren är framspårning endast tillåtet vid jakt. Själva upplevelsen kan vara större när man bakspårar eftersom djuret då har varit ostört, anser Henrik.
– Tjusningen ligger i att kunna se vad djuret har gjort, vilket går lika bra med bakspårning. Spåren berättar mycket och väcker fantasin till liv. Det blir som små berättelser i sig.

De allra bästa stunderna tycker han ändå är när man får chansen att betrakta ett djur utan att det upptäckt dig.
– Och med en kikare går det precis lika bra på lite distans, avslutar Henrik.

Fler spår att upptäcka

Häxringar
I filmer tillskrivs ringar på fält ibland ufon. I verkligheten bildas de oftare när en rådjursbock jagar en get under brunsten.

Hackspettssmedja
Högar med urätna kottar under träd kan antyda att hackspetten varit i farten.

Orrgrop
Orren gräver gärna ner sig i djup snö på öppna platser som skydd mot kylan. När den lämnar platsen bildas en grop, ofta med en diarréliknande hög i botten.

Se även

Fritid i skogen

Den magiska vårvintern

Under några få veckor förenas vinter och vår i skön samklang i fjällen. Kylan på nätterna ger kall, hård snö samtidigt som vårsolen värmer.
Fritid i skogen

Slöjda med skogens material

Att skapa föremål, prydnader och redskap med material från skogen är något som människan har ägnat sig åt i alla tider. Intresset för slöjd och...
Fritid i skogen

En källa till välmående

Att vistas i skogen påverkar vår hälsa positivt – det är sedan länge känt att skogen gör oss mer mentalt avslappnade och får oss att må...