• Skogsskötsel

Fick drömjobb dagen efter studentexamen

Direkt efter examen från skogsbruksprogrammet på Uppsala Yrkesgymnasium började Rasmus Hållstrand sitt jobb på Kents Skogsavverkningar. Han rekommenderar utbildningen till alla som vill arbeta i skogen.

Med en färsk examen från skogsbruksprogrammet på Uppsala Yrkesgymnasium i bagaget fick Rasmus Hållstrand jobb på Kents Skogsavverkningar.

En fredag i juni i år tog Rasmus Hållstrand studenten från skogsbruksprogrammet på Uppsala Yrkesgymnasium. Måndagen därpå började han ett efterlängtat jobb på Kents Skogsavverkningar i Hållnäs utanför Tierp. Jobbet är nytt, men i skogen har han vistats hela sitt liv.
– Min pappa är yrkesfiskare och har egen mark, så jag är uppvuxen i skogen. Jag jagar mycket också, mest älg och vildsvin.

Drömmen om att arbeta inom skogsbruk föddes när Rasmus var 12 år gammal.
– Jag var på prao hos Kent redan när jag gick i sexan och sedan dess har jag vetat att jag vill jobba i skogen. Det var nog maskinerna som fångade min uppmärksamhet, jag tyckte att det var maffigt att de kunde ta så stora tyngder och att man kunde styra så mycket med hjälp av dem.

Fokus föryngringsavverkning

På Kents Skogsavverkningar ägnar man sig åt föryngringsavverkning.
– Vi tar hand om allt från det att man fäller trädet till att det kommer fram till vägen, skulle man kunna säga. De vi anställer ska kunna köra maskin och vara intresserade av skogsbruk, säger Kent Holmgren som driver verksamheten.

Under sina tre år på skogsbruksprogrammet fick Rasmus flera möjligheter att göra praktik, vilket nu resulterat i ett fast jobb.
– Jag har gjort praktik här i flera omgångar och jobbat deltid, nästan heltid, det senaste året. Nu är jag här på riktigt och det känns både roligt och lite konstigt. Jag ser fram emot att arbeta självständigt och kunna ta många beslut på egen hand.

I arbetsgruppen ingår både skördare som fäller och styckar upp virket, och skotare, som sköter transporterna. Vanligtvis arbetar man två och två och har fasta arbetsuppgifter.
– Jag gör båda, eftersom jag hoppar in där det behövs. De flesta andra är fast anställda på en typ av maskin. Skördare är roligast, säger Rasmus och hoppas att han ska få göra mer av det framöver.

Kent Holmgren menar att skogsbruksutbildningens teoretiska delar är viktiga, men att möjligheten till praktik är ovärderlig.
– Praktiken är en del av utbildningen. Man behöver vara med i verksamheten, som Rasmus varit hos oss i flera år nu. Det är mycket praktik på den utbildningen han gått, och det är väldigt bra, säger Kent som haft flera praktikanter från skogsbruksutbildningen i Uppsala och varit nöjd med alla.

Rasmus instämmer:
– Den teoretiska kunskapen om skogen får man i skolan, men körkunskapen måste man skaffa sig i skogen.

Han svarar utan att tveka på frågan om han skulle rekommendera utbildningen till andra.
– Ja, det skulle jag verkligen göra. Vi hade en jättebra gemenskap. Jag har så klart haft lite tur som fick jobb så snabbt, men om man visar framfötterna så finns det bra chanser att få det jobb man hoppats på.

Skogsbruksutbildningar

  • Många av landets naturbruksgymnasier har inriktning mot skogsbruk. Studenterna läser biologi, virkeslära, skogs- och vattenvård, företagsekonomi, fordonsteknik samt lär sig hantera skogsbruksmaskiner. På flera av utbildningarna finns det även möjlighet att skaffa sig kunskaper inom jakt och fiske.
  • På de eftergymnasiala yrkesutbildningarna kan man fördjupa sig i exempelvis virkesförädling, skogsbruksplanering och skogsbrukstekniker.
  • På högskolenivå finns skogsmästar- och jägmästarprogrammen samt flera andra master- och kandidatprogram inom skogsbruk.

Läs mer

Skogsskötsel

Säker i skogen med rätt utrustning

Arbete i skogen är alltid förenat med vissa risker. Nu inför Billerud, tillsammans med fler i branschen, nya riktlinjer för personlig...
Skogsskötsel

Apteringen avgör värdet

Massaved, timmer eller energived? För att virkesvärdet från en gallring eller föryngringsavverkning ska kunna optimeras behöver träden apteras...
Skogsskötsel

Ta hand om dina diken

Dikets vattenreglerande funktion påverkar skogens tillväxt och skicket på skogsbilvägarna. Trots det är svenska diken ofta eftersatta.