• Möt en skogsägare

”För mig betyder skogen rekreation”

Elin Eriksson har återvänt till barndomshemmet i Hedesunda som nybliven skogsägare. Från och med nu förvaltar Elin och hennes familj skogen och det finns mycket att lära.

Berätta om din skog!

Vi bor i Hedesunda, fyra mil söder om Gävle. När min pappa hastigt gick bort för två år sedan fick min bror och jag ställa oss till hur vi skulle göra med gården och all skog och mark. Det tog sedan en tid men sedan i somras så bor jag och min familj i mitt barndomshem och vi har även tagit över skogen med allt vad det innebär. Varken jag eller min sambo har ägt skog tidigare.

 

Hur känner du inför uppgiften?

Allt känns fortfarande så nytt, men jag har mestadels en fin känsla inför detta och vi har ett genuint intresse för skogen. Gården ligger en bit utanför Hedesunda centrum och barnen kan fortfarande cykla dit de ska, men det är mer jobb med en skog om man jämför med en tomt i ett villaområde så som vi bodde förut. Det är mycket kvar för oss att lära men vi får väldigt bra och praktisk hjälp av vår virkesinköpare på BillerudKorsnäs.

 

Vilka är de största utmaningarna som nybliven skogsägare?
Att ha tiden för skogsskötsel och att lära sig skogsbruk. Även om vi har ett bra samarbetsavtal med BillerudKorsnäs så vill man ju ha koll själv och kunna ta de beslut som krävs. Vi vill tänka hållbart med vår skog och ha en helhetsbild av hur vi kan förvalta den på ett hållbart sätt till kommande generationer.

 

Vad betyder skogen för dig?
För mig betyder skogen rekreation. När jag och min bror var barn så gick vi i de här skogarna med våra föräldrar, vi plockade lingon och svamp och hade med oss matsäck. Jag har många fina minnen från den här platsen. Det ser jag fram emot att kunna återskapa med min egen familj, förr hade vi en fäbod där vi brukade fira födelsedagar exempelvis. Jag ser fram emot att göra ett liknande ställe, där vi kan umgås i naturen.

 

Bor: I Hedesunda utanför Gävle

Yrke: Lärare

Intressen: Umgås med familjen och vistas i naturen, fiska och hjälpa till att träna dotterns fotbollslag.

Skog: 70 hektar med ungefär 60 procent tall, 30 procent gran och 10 procent lövskog.

Läs mer

Möt en skogsägare

”Jag ansvarar för ett uthålligt skogsbruk”

Anne Ågrens skog har varit i familjens ägo i nästan ett sekel. Certifieringen av skogen hjälper till att tillvarata alla skogens värden till...
Möt en skogsägare

Jonasson & söner

Per Jonasson går i sin farfars fotspår i skogen i Gusselborg tillsammans med sin pappa Bo Jonasson.
Möt en skogsägare

”För mig betyder skogen rekreation”

Elin Eriksson har återvänt till barndomshemmet i Hedesunda som nybliven skogsägare. Från och med nu förvaltar Elin och hennes familj skogen och...