• Skogsskötsel

Handfasta tips under röjningsdag

I vackrast tänkbara höstväder, på plats i en skog i Örbyhus, arrangerade Billerud och Skogsstyrelsen en skogsdag. Ett 30-tal skogsägare fick många handfasta tips om röjning.

Stig Lundgren, virkesköpare på BillerudKorsnäs, men skogsägare i skogen.

Stig Lundgren, virkesköpare på Billerud, med deltagare på skogsdagen.

Skogsdagen i slutet på september hade som huvudsyfte att ge rådgivning kring röjning av ungskog. Stig Lundgren, virkesköpare på Billerud, höll i arrangemanget:
– Många skogsägare lägger mycket pengar på markberedning och plantering men missar att röja i tid. Vårt budskap är att man som skogsägare ska röja för att skapa en värdefull skog, framför allt ekonomiskt men även för att återskapa viktiga naturvårdsmiljöer som till exempel kantzoner. Dagen blev lyckad och det var roligt att prata produktion och miljö tillsammans med Skogsstyrelsen.

– Det var meningsfullt att göra detta tillsammans med Billerud som når ut till många skogsägare, säger Karin Lindh, skogskonsulent på Skogsstyrelsen. Röjning är en väldigt viktig åtgärd som skapar ett stabilt och bra bestånd av hög kvalitet. Om du röjer i rätt tid så är det en snabb och tacksam insats som ger en fin skog.

Karin Lindh, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Karin Lindh, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Dagen bestod av flera pass – Billerud berättade bland annat om förpackningar som tillverkas av trä från skogen och informerade om Bergvik Skogs syn på röjning.
– Beroende på hur din skog ser ut och vad du har för mål med den kan du röja på olika sätt, säger Stig. Billerud värnar till exempel träd som sälg, hassel, rönn och ädellöv för att öka heterogeniteten i skogen. Det gynnar den biologiska mångfalden och rekreationsvärdet i skogen.

Skogsstyrelsen bidrog med ett pass om hur man jobbar säkert i skogen, ett praktiskt röjningspass samt visade hur röjningsbehovet ser ut i Sverige i stort. Under det praktiska passet följde deltagarna med en instruktör ut i skogen och fick tips på hur man röjer, vilka stammar som bör sparas och vilka som ska tas ner för att uppnå bäst resultat. Efter utförd röjning diskuterade gruppen utfallet.

– Vi vill stärka både skogsägare som röjer själva och de som beställer tjänsten, säger Karin. Genom att skapa sig en målbild av skogen får man ett bättre slutresultat. Det går också att ladda ner kartor från vår webbplats för att identifiera röjningsbehov.

Maria Engvall, skogsägare.

Maria Engvall, skogsägare från Örbyhus.

Maria Engvall och hennes make lånade ut marken som användes som ”läromark”.
– Vi köpte fastigheten för drygt ett år sedan, säger hon. Eftersom det fanns ett röjningsbehov så var den tacksam att visa upp. Det blev dubbelt upp för oss som också röjer själva! Informationen var grundlig och enkel; jag lärde mig bland annat hur man gynnar djurlivet genom att spara träd som vilt kan äta av.

En annan skogsägare som deltog var Jonas Eklund, som har en släktgård med skog norr om Alunda:
– Det var skönt att få bekräftelse på att man tänker ungefär som proffsen, även om jag nog röjt lite för mycket ibland. Röjning är en energieffektiv insats där man har en chans att bestämma hur skogen ska se ut, och så gör den skogen lite trivsammare att vistas i.

Jonas Eklund, skogsägare i skogen.

Jonas Eklund, skogsägare från Alunda.

Några röjningstips:

  • Avsätt pengar för röjningen redan vid avverkningstillfället. En röjning bör ske åtta till tio år efter avverkning.
  • Notera i skogsbruksplanen när markberedning och plantering är gjorda och inventera hyggen våren därpå för att säkerställa en god föryngring. Efter tre till fyra år följer du upp röjningsbehovet.
  • I en första röjning – även kallad enkelställning eller lövröjning – tar du bort lövträd som hämmar planterade barrplantor. Lövträd som står i luckor kan du lämna. Städa även bort hyggesrens om det räddar utvecklingsbara stammar.
  • Lämna lite mer lövträd i närheten av kantzoner mot vattenmiljöer och åkerkanter. Dessa är värdefulla biotoper för många arter, framförallt för insekter och småfåglar.
  • Logga in på Mina sidor på Skogsstyrelsens webbplats för att se kartdata över din egen skogsfastighet. Med hjälp av dessa kan du analysera ditt röjningsbehov.
  • Gynna djurlivet genom att spara träd till vilt i framför allt fuktigare områden. För att få djuren att äta på rätt träd kan du se vilka träd de redan ätit av och bryta av kvistar på dem så att doften kan dra till sig exempelvis älg.
  • Som kund hos Billerud får man även tillgång till röjningshandledningar genom Skogsägarwebben.

Om röjning i svenska skogar:

Förr var det röjningsplikt i Sverige, men när Skogsvårdslagen ändrades 1993 togs det bort. Tanken var att skogsägare ändå skulle röja eftersom det är så pass viktigt, men så har det inte alltid blivit. Skogens kvalitet försämras snabbt om man inte röjer – skogen blir tätare och stammarna klenare när träden inte får tillräckligt med utrymme utan konkurrerar med varandra. En försvagad skog är svår att rädda i efterhand.
Källa: Karin Lindh, Skogsstyrelsen.

 

 

Mer att läsa

Skogsskötsel

Säker röjning

Skogsarbete innebär alltid en viss risk men med rätt kunskap, medveten inställning och bra utrustning kan man undvika tillbud och olyckor.
Skogsskötsel

Certifiering skapar hållbara skogar

År 1997 certifierades det första skogsföretaget i Sverige. Sedan dess har allt fler skogsägare anslutit sig. Detta har ökat mångfalden i skogarna...
Skogsskötsel

Säker i skogen med rätt utrustning

Arbete i skogen är alltid förenat med vissa risker. Nu inför Billerud, tillsammans med fler i branschen, nya riktlinjer för personlig...