• Möt en skogsägare

”Jag planterade skogen som tonåring”

Ingrid Johansson är uppvuxen i Sångesnäs i Bergslagen. Delar av den skog som nu växer här var hon med och planterade som tonåring.

Du är uppvuxen i skogen du äger, berätta!
Min pappa var lantbrukare och födde upp tjurar till slakt. När jag var liten var jag med honom när han körde häst i skogen. Fastigheten ligger i Sångesnäs i Hällefors kommun i Bergslagen och delar av den skog jag ser växa upp nu var jag med och planterade som tonåring. Det är roligt att se, även om det också betyder att man blivit ganska gammal. Nu bor jag med min sambo 1,5 mil söderut, men jag och min dotter har våra två hästar här på somrarna, och fjällkor. Dessutom hyr mina syskon var sitt hus på tomten.

Var det självklart att det var du som skulle ta över?
Jag har alltid varit intresserad av skogsbruk, men framför allt av jordbruk, och gick en grundkurs i jordbruk på Kvinnerstagymnasiet utanför Örebro. Från början var det en av mina bröder som tog över, men när han gick bort ärvde jag skogen.

Vad är det för typ av skog?
Skogen består mestadels av tall och gran och det är en produktionsskog, så den ska vara lönsam. Men jag är också certifierad och vill till exempel behålla stigar så att man kan rida här, även om vi avverkar. Vi rider mycket i skogen jag och min dotter och på hösten plockar vi svamp, det ska ju vara trevligt att vara i skogen också. Det kan vara en utmaning att kombinera ett lönsamt skogsbruk med att behålla naturvärden, men vi har ett mycket bra samarbete med vår virkesköpare. Vi går noggrant igenom vad som ska sparas och de röjer upp väldigt fint efter sig.

Hur vill du utveckla verksamheten?
Jag vill få in tillräckligt för att kunna underhålla byggnader. Det är en välskött fastighet och jag vill att det ska fortsätta vara det, samtidigt som det också ska vara fint att vistas i skogen. Vi säljer en del kött och i framtiden har jag planer på att börja mjölka och göra ostar.

Ingrid Johansson

Bor: I Tolvsbörd norr om Örebro.
Yrke: Förskollärare
Intressen: Hästar, fjällkor och jordbruk.
Skog: 200 hektar tall- och granskog.

Läs mer

Möt en skogsägare

”Jag planterade skogen som tonåring”

Ingrid Johansson är uppvuxen i Sångesnäs i Bergslagen. Delar av den skog som nu växer här var hon med och planterade som tonåring.
Möt en skogsägare

”Tryggt med samarbetsavtal”

Trots att Andreas Dahlén inte varit skogsägare längre än fem år har han redan råkat ut för både vindfällen och granbarkborre.
Möt en skogsägare

I fäders spår

Tomas Frisk hjälpte sin pappa i skogen från 15 års ålder. Nu kombinerar han skogsägandet med tjänsten som chef för den zoologiska avdelningen på...