• Fritid i skogen

Julgranen genom tiderna

Snart är det jul igen och julgranen, en av våra främsta högtidssymboler, får åter en hedersplats i många hem.

Tillsammans köper vi svenskar cirka 3,2 miljoner julgranar varje år. 2,8 miljoner av dessa kommer från Sverige, övriga importeras från framför allt Danmark. Den klassiska rödgranen är allra vanligast men även odlade prydnadsgranar som kungs- och silvergran är populära. Traditionen att klä en gran började i Tyskland på 1400-talet. Seden kom till Sverige på 1740-talet. Den allra första granen sägs ha stått på herrgården Stora Sundby i Södermanland. Härifrån spred sig seden till högreståndsklassen för att cirka hundra år senare bli mer allmän.

De första julgranarna var oftast små och placerades i kruka eller hängdes upp i taket. Granarna pyntades med levande ljus och sötsaker. Äpplen hängdes i för att tynga ner grenarna så att ljusen skulle stå rakt. I slutet av 1800-talet gick det att köpa färdiga dekorationer av papper, halm och kristyr samt smällkarameller och importerade glaskulor i större svenska städer. Kring 1900 blev det vanligt att pynta med girlanger av svenska flaggan.

Mer att läsa

Fritid i skogen

Den magiska vårvintern

Under några få veckor förenas vinter och vår i skön samklang i fjällen. Kylan på nätterna ger kall, hård snö samtidigt som vårsolen värmer.
Fritid i skogen

Slöjda med skogens material

Att skapa föremål, prydnader och redskap med material från skogen är något som människan har ägnat sig åt i alla tider. Intresset för slöjd och...
Fritid i skogen

En källa till välmående

Att vistas i skogen påverkar vår hälsa positivt – det är sedan länge känt att skogen gör oss mer mentalt avslappnade och får oss att må...