• Möt en skogsägare

"Skogen ett ben i verksamheten"

Lantbrukare, skogsägare, ekonom. Med en bred lantmästarutbildning i botten har Katarina Bolander fortsatt att vara mångsysslare. Hon är mån om att sköta skogen på bästa sätt för kommande generationers skull.

Berätta om er skog och hur ni sköter den?

Vår skog ligger utspridd omkring Ockelbo och består av många olika skiften. Skogsägandet är en familjefråga för oss – min pappa, min sambo och jag äger skog tillsammans och var för sig. Min pappa och min sambo sköter det mesta av det praktiska, medan jag är med i förhandlingar om ny skog samt är delaktig i beslut om vad som ska avverkas och vilka investeringar som ska göras.

Du gör också mycket annat, förutom att förvalta skogen?

Ja, mitt huvudsakliga jobb är att driva ett lantbruk med köttdjur och dikor tillsammans med min pappa. Jag har också ett redovisningsföretag där jag gör allt möjligt, till exempel råder kunder som ska göra en skogsaffär eller finansiera en ny maskin. Sedan har jag även en kursgård som jag hyr ut till skolklasser, konfirmander och konferenser. Skogen är helt enkelt ett ben i verksamheten, vi investerar i den och avkastningen kan vi vidareinvestera.

Skogsskötsel är ett generationsarbete för er. Är även barnen delaktiga?

Mina pojkar gillar att vara i skogen, de jagar och följer gärna med pappa och morfar ut. Jag tror att barnen kommer att vilja ta över skogen en dag, men man vet ju inte om de kommer att vilja sköta om den aktivt själva – moderna skogsägare bor ju i storstäder och har skogen som extra inkomstkälla.

Hur ser du på framtiden?

Förhoppningen är att skogen ska ge pengar och vi har ett långsiktigt ekonomiskt tänkande, den ska ju finnas kvar något till nästa generation. Vi samarbetar nästan bara med BillerudKorsnäs och har bra personkemi med våra virkesköpare, det är viktigt att man förstår varandra! Skogen är miljöcertifierad, både för att höja värdet och säkerställa att vi sköter den rätt.

Katarina Bolander

Yrke: Lantmästare.
Skog: Cirka 600 hektar barr- och blandskog.
Familj: Sambo och två söner på 16 och 14 år.
Intresse: Hästar har alltid varit ett stort intresse och jag har fortfarande några avelshästar. Just nu engagerar jag mig mycket i sönernas bågskytte, vi åker Sverige runt på olika tävlingar.

Mer att läsa

Möt en skogsägare

"Stort nöje att gå i skogen och röja"

Bengt Engstrand jämför skogsägandet med att ha ett fint grönsaksland – man måste vårda och gallra för att det ska bli något. Och vårdar skogen...
Möt en skogsägare

Sparar tallar som evighetsträd

Mattias Olsson bor intill Lule älv och har ägt skog sedan 1993. På sin mark arrangerar han då och då jakter på bland annat björn och älg.
Möt en skogsägare

"Skogen ett ben i verksamheten"

Lantbrukare, skogsägare, ekonom. Med en bred lantmästarutbildning i botten har Katarina Bolander fortsatt att vara mångsysslare. Hon är mån om...