• Fritid i skogen

Nytta och nöje med ved

Att stapla ved är en viktig syssla som människan ägnat sig åt i urminnes tider. En vedstapel som är byggd efter konstens alla regler är inte bara vacker att titta på – rätt konstruktion är det bästa sättet för att veden ska kunna torka ordentligt.

Det gamla talesättet att ”Veden ska klyvas innan påsk” ger en fingervisning om att våren lämpar sig väl för vedstapling. För Fredrik Eriksson väcktes intresset för skogen och vedstaplar redan som barn när han hjälpte sin pappa att stapla ved på gården. I dag är processen lite av en meditativ hobby som han ser fram emot varje vår.

– Jag brukar säga att ved värmer lika många gånger invärtes som utvärtes. Det känns väldigt bra att kunna ta till vara på råvaran som växer på min egen fastighet och stapla veden jag huggit själv, säger han och tillägger att det går åt cirka 15 fastkubikmeter ved till att värma upp huset och garaget som är totalt 325 kvadratmeter stort.

För att vedstapeln ska bli så jämn och rak som möjligt krävs en del tankeverksamhet. Fredrik berättar att han staplar sin ved i ett organisatoriskt mönster i vedboden för att spara utrymme.
– Jag brukar lägga de grövre och längre vedklamparna underst för att få en stabil grund. Sedan avslutar jag med mindre och ojämnare vedklampar längst upp, säger han.

Vedstaplar som inspirerar

När vedboden är full berättar Fredrik att han emellanåt får fortsätta stapla ved på tomten. Det händer också att han får syn på vedstaplar i närområdet som inspirerar.
– Utomhus finns större möjlighet att vara kreativ och välja allt från runda till rektangulära former. Stapla gärna på träpallar som gör att luften kan cirkulera fritt under veden och undvik att lägga presenning ovanpå för tidigt. Det gör mer skada än nytta i torkningsprocessen, tipsar han.

Trots att allt färre använder kaminer för att värma upp sina hus i dag har vedstaplar fått ett uppsving på senare år. Det visar om inte annat Lars Myttings bästsäljande bok Ved som kom ut för några år sedan där han beskriver vedstapelns historia. Fascinationen för vedstaplar tror Fredrik handlar om att det väcker något som är djupt rotat i oss och som går tillbaka ända till stenålderns dagar.
– Att stapla ved inför vintern har varit helt nödvändigt för vår överlevad, speciellt på kallare breddgrader som här. Men det är också väldigt rogivande. Jag brukar skämtsamt säga att vedstapling är mitt handarbete, avslutar han.

Läs mer

Fritid i skogen

På två hjul i skogen

Intresset för skogscykling ökar och allt fler ger sig ut i skog och mark för en fartfylld dos motion. En ny publik lockas till cykelsporten som i...
Fritid i skogen

Bo bland trädtopparna

Att sova högt uppe i en trädkoja är en barndomsdröm som kan bli sann. I Sverige finns flera hotell som bjuder på naturnära upplevelser högt över...
Fritid i skogen

Mäktig rovfågel

Kungsörnen har ett väl tilltaget vingspann, kommer upp i höga hastigheter och är ett hot mot många mindre däggdjur. Trots det är det få som...