• Fritid i skogen

På två hjul i skogen

Intresset för skogscykling ökar och allt fler ger sig ut i skog och mark för en fartfylld dos motion. En ny publik lockas till cykelsporten som i dag passar hela familjen.

Cykelförsäljningen har satt nya rekord under de senaste åren. Nya medlemmar strömmar till landets cykelklubbar och föreningar för att ge sig ut på stigar i skogen på MTB:s, mountainbikes. Nya cykelleder byggs runt om i Sverige och cykelturismen har blivit en allt större del av Sveriges naturturism i hela landet.

Pär Nilsen är ledare och medlem i föreningen GCA, Gävle cykelamatörer, en klubb för MTB- och landsvägscyklister.
– Vi har haft en stor ökning i antal medlemmar och allt fler barn har börjat träna hos oss bara det senaste året. Här får man börja när man är sex år, även om några pigga fyraåringar smugit sig med ibland. Våra familjemedlemskap har också ökat, säger han.

Enligt Pär Nilsen är det bästa med sporten att man får umgås med vänner och samtidigt komma ut i naturen.
– Det här är en sport som innebär att man hinner se väldigt mycket och upptäcka nya ställen, jag tror jag har utforskat nästan varenda skogsväg i områdena där jag cyklar.

I Orsa cyklar syskonen Oscar Djus 12 år och Emil Djus 10 år, både på uppbyggda banor i skogen och vid berget på kommunens mark. De är medlemmar i barn- och ungdomsklubben CK Uven där deras femtonåriga syster Alice nyss har blivit hjälpledare för en grupp mindre barn. Olof Djus är barnens pappa och även han är medlem i föreningen Uven.
– Jag är med i egenskap av förälder och hjälper till. Cykling är en så bra familjeaktivitet där alla kan följas åt, fokus ligger inte enbart på att tävla utan alla får vara med och turas om att köra först. För min del känns det skönt att de är utomhus och rör på sig, det är värt mycket, säger Olof Djus.

På våren är det mellan 50 och 60 barn som är med och cyklar i CK Uven där fokus ligger på så kallad XCO, vilket innebär konditions- och teknikträning. Både bankörning och stigkörning på mountainbikes är populärt.
– Nuförtiden cyklar mina pojkar och deras vänner själva till berget och cykelparken som ligger 1 mil bort, de brukar fira med en glass på vägen hem och det är de väl värda, säger Olof Djus.

Tips för skön cykling

- Undvik alltför välpumpade däck, det ger en stötig körning särskilt för barn som är nybörjare.
- Det är bra att lära sig cykla med cykelskor som klickas fast i pedalen.
- Både vuxna och barn har stora fördelar av att cykla på en så lätt cykel som möjligt.

Vad betyder ...?
Downhill: Hisnande cykling nerför berg och slingriga stigar.
XCO: Står för Cross Country Olympisk disciplin, konditionscykling på en varvbana med tekniska svårigheter.
Enduro: Tuff cykling där deltagarna cyklar både nerför och uppför branter.

Läs mer

Möt en skogsägare

”Jag ansvarar för ett uthålligt skogsbruk”

Anne Ågrens skog har varit i familjens ägo i nästan ett sekel. Certifieringen av skogen hjälper till att tillvarata alla skogens värden till...
Fritid i skogen

Hittaut i skogen

Svenska Orienteringsförbundet lockar till aktivitet med konceptet Hittaut. En spännande folkrörelse som får fler att leta sig ut i skogarna.
Fritid i skogen

Små kryp med en stor uppgift

Många insekter trivs i skogen – soliga platser och gamla lövträd får krypen att må bra och ökar den biologiska mångfalden.