• Möt en skogsägare

Skogen – en investering med hjärtat

Konsulterna Sara Lundqvist och Samuel Eriksson blev skogsägare för fyra år sedan och lämnade nyligen Solna för Piteå. Certifiering och digitalisering tror de blir viktiga delar i deras och framtidens skogsägande.

Sara Lundqvist och Samuel Eriksson blev skogsägare för fyra år sedan. "Vi har mestadels typisk norrländsk tallskog. I somras valde vi en lämplig markplätt och planterade en hektar lärk av ren nyfikenhet, så nu får vi se hur den utvecklas".

Hur blev ni skogsägare, Samuel?
– Vi kommer från Piteåtrakten men har bott i Solna sedan 2000. År 2013 började Saras mamma och hennes syskon prata om att sälja den skogsfastighet morföräldrarna en gång byggt upp. Den ligger vid byn Åträsk, knappt fyra mil nordväst om Piteå. Det sådde ett frö hos oss. Vi började räkna på det och fundera på vad det skulle innebära att äga skog. Vi kom fram till att det var en bra och långsiktig investering, och dessutom en investering med hjärtat. Året därpå köpte vi skogen. Till en början bodde vi kvar i Solna och lejde ut gallring och avverkning, men i december 2017 flyttade vi hit.

Vilken typ av skog har ni?
– Vi har mestadels typisk norrländsk tallskog. I somras valde vi en lämplig markplätt och planterade en hektar lärk av ren nyfikenhet, så nu får vi se hur den utvecklas.

Hur mycket av arbetet med skogen gör ni själva?
– Jag driver en digitalbyrå och Sara arbetar som IT-konsult på en bank, så vi har andra heltidssysselsättningar, men allteftersom hoppas vi på att göra er manuella insatser med fyrhjuling och timmervagn på egen hand. Det löpande underhållet försöker vi i så stor utsträckning som möjligt göra själva, men slutavverkningar och större gallringar lejer vi ut.

Ni har valt att certifiera er skog, varför?
– Certifieringen visar att man är medveten om skogsbrukets miljöpåverkan och att man har ambitionen att driva ett miljömedvetet skogsbruk. Som skogsägare kan man vara med och påverka och det är viktigt att ta tillvara den möjligheten. Dessutom blir det lite bättre betalt. Att certifiera är ett första steg mot ett mer hållbart skogsbruk. Vi tror att ett generationsskifte med en yngre ägarstruktur kommer att sätta fart på den utvecklingen.

Hur vill ni utveckla ert skogsägande i framtiden?
– Vi funderar på att gödsla, men har inte kommit fram till hur vi vill göra. Vi har lite olika syn på det inom familjen. Det är en fördel med att äga skog, det blir intressanta diskussioner kring middagsbordet. Det är alltid roligt att bolla idéer med Saras släktingar som skött om skogen tidigare, även om man inte alltid väljer att göra på samma sätt som de gjort. Även om vi själva nu är närmare vår skog hoppas vi att framtiden bjuder på spännande möjligheter för skogsägare att känna sig mer delaktiga genom digitala innovationer.

Familjen Lundqvist/Eriksson

Namn: Sara Lundqvist, Samuel Eriksson och sonen Sixten.
Bor: Piteå
Yrke: Konsulter
Intressen: Friluftsliv, jakt, resor och träning.
Skog: Cirka 230 hektar tallskog, varav 180 produktiv skog i Åträsk utanför Piteå.

Läs mer

Möt en skogsägare

Skogen är källan till ett gott liv

Skogen är en central del av Örjan Bergströms vardag, en plats för både rekreation och arbete. Med tiden har det ständigt växande skogsinnehavet...
Möt en skogsägare

"Vi har små bestånd i olika åldrar"

Göran Rahm förvaltar arvet som småskogsbonde efter tidigare generationer. Samtidigt bryter han gärna ny mark genom att testa olika metoder och...
Möt en skogsägare

”Skogen är hjärtat i verksamheten"

Anna Hane äger och driver den mångfacetterade verksamheten på Resta gård. Här finns en besöksbondgård, en småskalig produktion av råvaror till...