• Fritid i skogen

Uttern är tillbaka i skogen

Att se en utter åka kana på isen en vacker vinterdag är få förunnat. Men håll ögonen öppna. Uttern är aktiv året om och efter många års frånvaro på väg tillbaka.

Med sin taxformade kropp och pigga uppsyn kan det se roligt ut när uttern tar sig fram på land mellan olika vattendrag. Tack vare sin tjocka päls och förmåga att sluta sina näs- och öronöppningar kan den befinna sig i flera minuter under vatten för att jaga fisk och andra små däggdjur. 

Men den som vill se en utter bör både vara morgonpigg och utrustad med tålamod. Det vet biologiforskaren Johanna Arrendal som följt arten på nära håll i snart tjugofem år.

– Uttern är mest aktiv på natten och dyker ofta upp när man minst anar det. Den rör sig också över stora områden, vilket gör att det kan ta en vecka innan den passerar en viss plats igen, säger hon. 

Om du tycker att uttern verkar sällsynt i dag är det inget mot vad den var för trettio år sedan. Johanna berättar att det till slut bara fanns runt 500 uttrar kvar i hela landet. 

– Eftersom uttern till största del är fiskätare var det tydligt att höga halter av miljögiftet PCB i våra vattendrag tog knäcken på stammen, säger Johanna. Utterns fina päls bidrog också till att den var hårt jagad.

Fridlyst sedan 1968

Tack vare att uttern fridlystes 1968 och miljögifterna minskade har utterbeståndet sakta återhämtat sig. För att hjälpa uttern på traven planterades även uttrar ut i landskap där den sedan länge varit borta med gott resultat. I dag finns den i nästan hela landet, främst kring norrlandsälvarna.

För den som vill se en utter på skogspromenaden tipsar Johanna om att gå längs vattendrag. I gryt föder honan vanligtvis två ungar där de stannar ett år. Har du tur kan du se en utter åka ”rutschbana” i en skogsglänta som vintertid blir en bra skidbacke.

– Det ser väldigt roligt ut när den sparkar med benen och slänger sig fram på magen. Förutom att det är praktiskt för att komma fram snabbare ser det ut som den leker, säger hon. 

I dag uppskattar Johanna att det finns några tusen uttrar i landet. Men i takt med att utterstammen ökat har en annan fara blivit synligare.

– Tyvärr blir allt fler uttrar påkörda när de ska korsa bilvägar. Förhoppningsvis påverkar den ökade biltrafiken inte stammens fortsätta tillväxt, avslutar hon.

Lär känna den pigga uttern

  • Utterns taxformade kropp är cirka en halv till en meter lång. Den har en kraftig, mörkbrun päls med ljusare partier under hakan mot buken.
  • Uttern rör sig över stora områden, ibland flera mil och lever vid vattendrag.
  • Den långa svansen fungerar som roder och gör att uttern enkelt kan navigera i vattnet för att jaga fisk och andra små däggdjur.
  • Uttern lever helst ensam, och träffar andra uttrar främst i samband med parning. Honan lever också nära sina fjolårsungar.
  • Levnadslängden för en utter är cirka sex år.

Läs mer

Skogsskötsel

Certifiering skapar hållbara skogar

År 1997 certifierades det första skogsföretaget i Sverige. Sedan dess har allt fler skogsägare anslutit sig. Detta har ökat mångfalden i skogarna...
Skogsskötsel

Säker i skogen med rätt utrustning

Arbete i skogen är alltid förenat med vissa risker. Nu inför Billerud, tillsammans med fler i branschen, nya riktlinjer för personlig...
Fritid i skogen

Den magiska vårvintern

Under några få veckor förenas vinter och vår i skön samklang i fjällen. Kylan på nätterna ger kall, hård snö samtidigt som vårsolen värmer.