• Skogsskötsel

Viltförvaltning för skogens bästa

Det krävs en balans mellan klövviltstammarna och fodertillgången i skogen. Tydligt formulerade mål och ett gemensamt förhållningssätt mellan svenskt skogsbruk och Jägareförbundet är viktiga steg mot att skapa detta.

Viltskador leder till minskad volymproduktion och kvalitetsnedsättning på den kvarstående skogen vilket orsakar stora förluster för skogsägare. Cirka 50 procent av stammarna i dagens tallungskogar är skadade. 10 till 20 procent av stammarna har skadats det senaste året. 
– Enda sättet att reglera är att öka avskjutningarna, säger Bosse Jansson på Billerud.

Stöd för lokala förvaltningar

Svenskt skogsbruk och Jägareförbundet har därför enats om ett gemensamt synsätt på Sveriges klövviltsförvaltning. Syftet är att stötta regionala och lokala förvaltningar så att varje älgskötselområde klarar sina avskjutningsmål och att andelen tallungskogar ska öka.

Parallellt har svenskt skogsbruk satt upp tre övergripande mål för att skapa balans mellan klövviltstammarna och fodertillgången samt nå en värdefull skogsproduktion.
– Förenklat handlar det om att öka andelen tall, säkerställa att minst sju av tio tallstammar är oskadda vid fem meters höjd och att max fem procent skador uppstår årligen. I målen ingår också att ge rönn, asp, sälg och ek möjlighet att växa upp där de förekommer naturligt och öka dessa ytor inom varje älgförvaltningsområde.

Viktigt att plantera rätt

För Billerud, som förvaltar cirka 350 000 hektar skogsmark åt Bergvik skog, är viltåtgärder en viktig del av arbetet. 
– Vi har också en rådgivande roll mot våra virkesleverantörer. Det finns en tendens att skogsägare låter bli att sätta tall på tallmarker på grund av viltskadorna. Vårt råd är att plantera tall där det ska vara tall, annars blir det en ond cirkel där vi inte kommer tillrätta med varken viltet eller skogen. Det är även viktigt att skogsägare engagerar sig i det egna älgskötselområdet för att öka avskjutningarna om skadenivåerna är för höga på tallungskogen.

Älgbetesinventering

Beslut om vilka åtgärder som ska göras inom respektive älgförvaltningsområde baseras på den älgbetesinventering (äbin) som görs vartannat år. Metoden, som förvaltas av Skogsstyrelsen, har utvecklats i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet. Syftet är att göra en statistisk uppskattning av hur stor andel av träden, inom ett älgförvaltningsområde och ett givet höjdintervall, som har skadats av vilt.

Läs mer

Skogsskötsel

Certifiering skapar hållbara skogar

År 1997 certifierades det första skogsföretaget i Sverige. Sedan dess har allt fler skogsägare anslutit sig. Detta har ökat mångfalden i skogarna...
Skogsskötsel

Säker i skogen med rätt utrustning

Arbete i skogen är alltid förenat med vissa risker. Nu inför Billerud, tillsammans med fler i branschen, nya riktlinjer för personlig...
Skogsskötsel

Apteringen avgör värdet

Massaved, timmer eller energived? För att virkesvärdet från en gallring eller föryngringsavverkning ska kunna optimeras behöver träden apteras...