Nyhet
24 okt 2017, 9:24 CET

Timmerförordning motverkar olaglig virkeshandel

Skogsvårdslagen och miljöbalken finns sedan många år tillbaka för att se till att det svenska skogsbruket sker på rätt sätt. Sedan 2013 gäller även EU:s timmerförordning för alla som placerar timmer på den europeiska marknaden.

Barrträdstammar och grön mark.

Syftet med EU:s timmerförordning är att motverka handel med olagligt avverkat virke och trävaror av sådant virke inom EU. Förordningen berör alla som handlar med virke, trävaror eller varor som består av delar av trä. Det innebär att både importörer, svenska skogsägare och köpare av stående svensk skog måste följa bestämmelserna i förordningen.

– Anledningen till att timmerförordningen tagits fram är att det globalt sett finns ett tydligt samband mellan illegal avverkning och avskogning. Detta är inget problem i Sverige där vi sedan lång tid tillbaka har både skogsvårdslagen och miljöbalken, säger Per Funkquist, FM/CoC-ansvarig på Billerud Skog.

Avverkaren ansvarig

I praktiken innebär timmerförordningen att den som utför avverkningen är ansvarig för att alla kriterier uppfylls, inte den som äger skogen.
– När vi på Billerud hugger en avverkningsrätt är det vår skyldighet att försäkra oss om att virket är avverkningsanmält och att alla lagar och regler följs. Så snart virket avverkats ses det som placerat på den europeiska marknaden, och det är vi som verksamhetsutövare som är ytterst ansvariga. Det blir en garant för både skogsägaren som vi avverkar hos och för alla andra som hanterar virket efter oss.

Skogsstyrelsen är den myndighet som kontrollerar att skogsvårdslagen och timmerförordningen följs. Alla som avverkar och säljer skog måste anmäla sin föryngringsavverkning, sex veckor innan avverkning får påbörjas.

– Timmerförordningen ska förhindra att virke som avverkats olagligt placeras på EU:s marknad, oavsett om det avverkats inom eller utom EU, säger Jennie Sverker, kontrollant på Skogsstyrelsen.

Om du säljer leveransvirke

När du som skogsägare avverkar och säljer virke måste du dokumentera och spara följande uppgifter i fem år: ursprung, volym, sortiment, trädart samt namn och adress på den du säljer virket till. Du som har tillgång till Skogsägarwebben hittar all dokumentation där. 

Skogsägarwebben

Missa inte

Skogsskötsel

Certifiering skapar hållbara skogar

År 1997 certifierades det första skogsföretaget i Sverige. Sedan dess har allt fler skogsägare anslutit sig. Detta har ökat mångfalden i skogarna...
Två stora virkestravar vid väg.

Vi köper ditt virke

Det är smidigt att sälja virke till Billerud. Vi kan antingen ta hand om hela jobbet, eller så kan vi hämta upp ditt redan avverkade virke.