Nyhet
5 jun 2018, 15:57 CET

Strategi för nationellt skogsprogram

Regeringen beslutade i maj om en strategi för ett nationellt skogsprogram. Förhoppningen är att programmet ska bidra till att lösa några av de konflikter som uppstått kring vilken skog som får avverkas.

Regeringen beslutade den 18 maj om en strategi för ett nationellt skogsprogram. Därmed hoppas man kunna lösa en del av de konflikter som uppstått mellan Skogsstyrelsen och skogsägare kring vilken skog som får avverkas och vilken som ska lämnas av hänsyn till människor, djur och växter.

En översyn av Artskyddsförordningen ingår i programmet för att det ska finnas en ökad tydlighet kring hanteringen av arter samt när markägare har rätt till ersättning. Programmet är Sveriges första nationella skogsprogram och identifierar fem fokusområden som ska säkerställa att skogen fortsätter bidra till jobb, hållbar tillväxt och utvecklingen av en växande bioekonomi.

Ska främja biobaserade näringar

– Sverige behöver skog och skogsbruket i en omställning från ett oljebaserat till ett fossilfritt samhälle och till att skapa jobb och hållbar tillväxt i hela landet. Ett långsiktigt skogsprogram är viktigt för att främja hållbara, konkurrenskraftiga och biobaserade näringar med skogen som bas, inom ramen för att de nationella miljömålen nås, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

De fem fokusområdena ska vara att sträva efter ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta, mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt, att verka för innovationer och förädlad skogsråvara i världsklass, att hållbart brukande och bevarande av skogen ska vara en profilfråga och att Sverige ska ta ett kunskapskliv för att säkerställa ett hållbart brukande.

Regeringen har också fattat beslut om att ge Lantmäteriet i uppdrag att genomföra en laserskanning av Sveriges skogsmarker samt utvärdera skogsbrukssektorns jämställdhetsstrategi.

 

Nyheter

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.