Nyhet
18 jun 2021, 9:48 CET

Akuta skötselbehov i skyddad skog

Skogsstyrelsen har genomfört en kartläggning av skötselbehoven i skyddad skog. Den rapport som nyligen släpptes visar att det finns stora och akuta behov av åtgärder i skyddade områden. Rapporten ger också en indikation på behoven i frivilligt skyddad skog.

Skogsstyrelsen genomförde under 2018 en kartläggning av skötselbehoven i områden som omfattas av biotopskydd och naturvårdsavtal, det vill säga skog som skyddas för att bevara exempelvis biologisk mångfald.

I år kom rapporten Behov av naturvårdande skötsel i skogar med biotopskydd och naturvårdsavtal som kartlägger skötselbehoven i drygt 11 000 skyddade områden i Sverige. Rapporten visar att det finns stora och brådskande behov av skötselåtgärder i flera av områdena.
– Rapporten visar tydligt att det finns ett stort behov och att man måste agera. Man konstaterar bland annat att 55 procent av de skyddade områdena har behov av skötsel innan 2023, säger Jens Brorsson, ekolog på Billerud.

De åtgärder som Skogsstyrelsen rekommenderar handlar bland annat om att ta bort gran, friställa gamla träd, släppa betesdjur i skogen eller genomföra naturvårdsbränningar.
– Detta berör skog med höga naturvärden, därför skyddas den. Skyddad natur överhuvudtaget kräver omvårdnad och man behöver göra vissa åtgärder för att bibehålla naturvärdena. Det verkar som om det här arbetet blivit eftersatt och att man har haft lite dålig koll på vad som behöver göras.

Skogsstyrelsen arbetar nu, tillsammans med andra myndigheter och aktörer, med en nationell strategi för naturvårdande skötsel som underlag till regeringen. Förutom att naturvärden riskerar att gå förlorade menar Jens Brorsson att det är viktigt för trovärdigheten att de skyddade områdena tas om hand på rätt sätt.
– Markägaren förbinder sig att inte avverka och det är förknippat med en kostnad som man får ersättning från staten för. Men markägaren har inte heller rätt att genomföra åtgärder i de här områdena, därför är det viktigt att det sköts på det sätt som det är tänkt.

För den enskilda skogsägaren är rapporten intressant ur flera perspektiv, menar han.
– Den bild som rapporten ger gäller troligtvis också den frivilligt skyddade skogen, så det finns anledning för alla att tänka över vilka behov man själv har för att säkerställa att värden i ens egen skog kvarstår eller utvecklas så som man vill.

Rapporten visar också att det finns stora skillnader mellan olika delar av landet. Behovet är betydligt större i Mellansverige där exempelvis 80 procent av skogarna kring Uppsala har ett skötselbehov, men bara 37 procent av skogarna i Norrbotten.

 

Läs mer

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.