Nyhet
26 nov 2019, 7:48 CET

AMF köper skog

Strax före sommaren köpte pensionsbolaget AMF 89,9 procent av utestående aktier i BSÖ Holding AB av Billerud Skog & Industri AB.

Investeringen är AMF:s första direktinvestering i skog.
– Det är en viktig affär för oss. Förutom att vi breddar vår portfölj ser vi att den svenska skogen spelar en viktig roll i omställningen till ett mer hållbart samhälle, säger Katarina Romberg, chef för Alternativa investeringar på AMF.

AMF äger sedan tidigare skog indirekt via innehav i noterade skogsbolag men får nu även en direktinvestering i välskötta skogar. BSÖ Holding AB äger genom sitt dotterbolag Bergvik Skog Öst AB drygt 317 000 hektar skogsmark i mellersta Sverige.
– Investeringen är vår första direktinvestering i skog. Det är ett strategiskt köp i linje med vårt ansvar att förvalta pensioner åt över fyra miljoner sparare.

Bergvik Skog Öst AB omfattar totalt 363 000 hektar mark, varav 295 000 hektar är produktiv skogsmark. Bolaget ägdes av Billerud, som kvarstår som samägare genom en minoritetsandel. Som en del av köpet ingås långsiktiga avtal med Billerud för leverans av virke.
– Samägandet med Billerud är positivt. Som pensionsbolag har vi själva ingen erfarenhet av skog som direktägare. Här kommer Billeruds erfarenhet och kompetens att spela stor roll. Vi ser en stor och långsiktig fördel i att Billerud utvecklar produkter som på sikt kommer att konkurrera ut plasten som förpackningsmaterial. Det förstärker vår investering att skogen både fångar upp CO2 och bidrar till attraktiva och klimatanpassade produkter, säger Katarina.

 

Nyheter

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.