Nyhet
23 jan 2019, 9:30 CET

Ätande enzym revolution i skogen

Absorptionsmedlet DissOil är på väg att revolutionera saneringsarbetet i skogen. Och som så många gånger förr var det slumpen som gjorde att det miljövänliga medlets unika egenskaper upptäcktes.

Förr måste avfallet efter ett olje- eller dieselläckage från en skogsmaskin samlas ihop, transporteras bort och tas om hand som farligt avfall. En arbetskrävande och dyr metod. Nu är den tiden förbi tack vare en revolutionerande och miljövänlig nyhet.

Absorptionsmedlet DissOil består av kork, som suger upp spillet, och ett enzym, som ”äter upp” eller bryter ner oljan till koldioxid och vatten. Kvar blir bara korken som är en ren naturprodukt. Det gör att absorptionsmedlet kan lämnas kvar i skogen, eftersom det inte behöver samlas upp och transporteras bort.

Upptäckten av absorptionsmedlet DissOil skedde av en slump

När biokemisten Johan de Faire träffade Tommy Blom för drygt två år sedan, visste han inte att enzymet som användes som kosttillskott för sjukdomar i tarm och mage, skulle visa sig vara perfekt för oljesanering i skogsbruket.
– Pappsäckarna med enzymet förvarades under lång på ett fuktigt asfaltgolv i Johans garage. Fukt aktiverar enzymet som inte hade några problem att ta sig ut genom fuktig papp. När sista säcken lyftes bort var oljan i asfalten till stor del borta. Bara gruset fanns kvar. Så det var en slump som gjorde att vi kom på idén att det kanske gick att kombinera enzymet med en absorbent och använda produkten vid oljesanering.

Efter experiment i labb och en vetenskaplig studie genomförd av Billerud och Skogsforsk gjordes ett recept med det naturliga enzymet och korkspill från korktillverkning.
– Cellerna i korken sprängs under värme och tryck, likt popcorn, och får en extremt bra förmåga att absorbera oljeprodukter. Korken absorberar tio gånger sin egen vikt och håller olja så hårt att man kan gå på det; det kladdar alltså inte ner, förklarar Tommy Blom.
Billerud har stöttat framtagandet av DissOil.
– Pilottestet gjorde vi på 26 skogsmaskiner och tio timmerbilar, berättar Per Nordahl, vägansvarig hos Billerud. Responsen var positiv, och nu kommer vi att använda DissOil som absorptionsmedel hos våra entreprenörer.

Snabb nedbrytning

Nedbrytning av olja tar lång tid i naturen, då förekomsten av enzymer är låg. Hur länge det tar beror på typ av olja och temperatur. Under nedbrytningstiden kan oljan orsaka stor skada, speciellt om den kommer ned till grundvattnet. DissOil innehåller ett koncentrat av naturliga enzymer. Den vetenskapliga studien visar att nedbrytningen endast tar sju dagar i skogsvatten och 14 dagar på grusväg och skogsmark vid 9-12° C.
– DissOil kommer att revolutionera skogsbranschen. Potentialen är stor, enbart i Sverige finns 2 500 skogsmaskiner i full drift. DissOil är en blivande exportprodukt, säger Tommy Blom, i dag vd och delägare på DissOil.
– För skogsägarna är DissOil positivt, eftersom det minimerar risken att kemikalier blir kvar i marken efter läckage, säger Per Nordahl. Om det blir standard i branschen återstår att se.

 

Nyheter

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.