Nyhet
24 sep 2019, 11:03 CET

Avvaktande virkesmarknad

Nu i början av hösten ser vi ut att ha fått en ekonomisk avmattning som påverkar de flesta branscher. Nedgången förstärks av de osäkerheter som handelskontroverserna mellan USA och Kina samt Brexit skapar.


Arvid Svanborg, virkeschef på Billerud, ger här en lägesuppdatering av höstens virkesmarknad:

"Byggandet i Sverige har minskat något samtidigt som efterfrågan sjunker på vissa exportmarknader. Inbromsningen påverkar främst sågade trävaror av gran. Utbudet av grantimmer har varit extra stort i Europa och södra Sverige då det avverkas stora mängder barkborreskadad skog. Lagren av sågade trävaror har stigit och priserna pressas, dock från en hög nivå.

Även för massa och pappersprodukter har efterfrågan mattats av. Det gäller främst tryckpapper, till exempel tidningspapper, medan förpackningar hittills klarat sig bättre. Priserna har gått ned på flertalet produkter.

Höga virkespriser och bra väderförhållanden för avverkning har skapat stora flöden av virke under 2019. Effekterna av stormen Alfrida och barkborreskadad skog har ytterligare spätt på virkesflödena. Det gör att de flesta industrier har stora lager av virke.

Priserna på sågtimmer har gått ned med cirka 25 kr/m3. Gran- och barrmassaved har sjunkit med 20 kr/m3fub. Historisk sett ligger dock priserna fortsatt på hög nivå.

Att sia om åt vilket håll skogskonjunkturen tar vägen är svårt. Samtidigt som vi har en konjunkturavmattning för skogens produkter så finns det, bortsett från tryckpapper, en positiv trend för hållbara träbaserade produkter. Den svaga svenska kronan ger också svenska skogsindustri en konkurrensfördel och internationellt växer efterfrågan på förpackningar i papper."

 

Nyheter

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.