Nyhet
29 okt 2021, 15:34 CET

”Bristande kunskap hos EU”

I juli presenterade EU-kommissionen sin nya skogsstrategi. Den skiljer sig tydligt från svensk skogspolitik.

– Vi kan konstatera att med ett fokus på bevarande istället för på brukande skiljer sig EU:s strategi markant från dagens svenska skogspolitik. Strategin fokuserar främst på skogen som kolsänka och dess betydelse för den biologiska mångfalden, säger Emma Berglund, expert på internationella skogsfrågor inom Skogsindustrierna.

Skogsindustrierna anser att man från kommissionens sida är för snäv i sin syn på skogens betydelse i omställningen till ett fossilfritt samhälle.
– Man missar skogens roll i att bidra till en omställning på andra sätt. En strategi är inte en lag, men den präglar debatten och ligger till grund för lagstiftning. Vi menar att man talar med kluven tunga när man å ena sidan säger att det är upp till varje land att bruka sin skog, men samtidigt går in på en detaljerad nivå kring riktlinjer för skogsbruk, säger Emma Berglund.

Det övergripande budskapet i EU:s strategi är att skogen ska brukas mindre, något som vittnar om en bristande kunskap hos kommissionen enligt Emma Berglund.
– Man missar att produkter som ersätter det fossila, exempelvis pappersförpackningar som används istället för plast, bidrar minst lika mycket till omställningen som stora och växande skogar.

För att belysa detta har Skogsindustrierna tagit fram rapporten The forest carbon debt illusion. Den visar att skogen bidrar som mest när den brukas.
– Långsiktigt brukade skogar resulterar inte i någon kortsiktig kolskuld i jämförelse med om man skulle minska eller upphöra med avverkning. Tvärtom skulle mängden koldioxid i atmosfären öka kraftigt om Sverige slutade med skogsbruk. En tioprocentig minskning av avverkningarna skulle inte få någon effekt på klimatet, men de fossila utsläppen skulle öka. Man behöver från EU:s sida se skogens fulla bidrag till omställningen.

Vill du veta mer?

Podd. Debattklimatet i skogsbruksdebatten är stundtals hårt. Men vem som tycker vad, och varför, är inte alltid glasklart. Samtalspodden Forum för Bioekonomi breddar dina insikter kring dagsaktuella skogsfrågor. Forum för bioekonomi produceras av Skogsindustrierna.

Svenska skogen. Den svenska skogen har byggt Sverige sedan urminnes tider. I dag spelar skogen en viktig roll i omställningen till ett hållbart samhälle, som ett alternativ till olja, kol och plast. Kampanjen berättar, förklarar och inspirerar. 

Läs mer

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.