Nyhet
7 nov 2019, 11:16 CET

Det mesta blir Prima

Införandet av den nya kvalitetsklassningen Prima/Sekunda från 1 augusti gick smärtfritt. Samtidigt har virke som är skadat av granbarkborren blivit ett helt eget sortiment.

Det tidigare systemet där vrakandelen bestäms i procent ersattes i höstas med ett system där hela travar antingen sorteras som prima, sekunda eller utskott (tidigare vrak). Billeruds virkeschef Arvid Svanborg säger att införandet av det nya klassningssystemet, som tagits fram av både företrädare från industrin och skogsägare, blev lyckat.

- Sammanfattningsvis har resultatet av införandet fallit väl ut, både administrativt samt kvalitetsmässigt, säger han. Vi hade räknat med att minst 95 procent av all massaved skulle klassas som prima, viket stämmer väl överens med det vi sett hittills.

Samma klassning av färskhet

Vissa skogsägare är oroliga över att den nya kvalitetsklassningen ska få negativa ekonomiska konsekvenser. Speciellt med tanke på att många under hösten kämpat med avverkning av granbarkborreskadat virke som riskerar att hamna direkt i utskottet.

- Det nya mätsystemet har inte påverkat hur färskhet klassas. Träd som dör på grund av barkborreskador håller inte lägsta massavedskvalité varken i kvalitetsklassningen Prima/Sekunda eller i den vi hade innan. Men virke som var tänkt att bli sågtimmer eller massaved och som istället blir bränsleved gör att skogsägaren kan tappa stora belopp.

I kölvattnet av angreppen från granbarkborren har många skogsägare under hösten tvingats avverka sina granbestånd. Det har ställt krav på sågverken som fått ta emot stora volymer grantimmer. I södra delarna av Sverige har barkborrevirke blivit ett eget sortiment och flera industrier hjälps åt att ta emot skadat timmer.

- Hur mycket av det skadade virket industrierna kan ta emot beror lite på vad man tillverkar. Massabruken vill ju helst ha färsk råvara, men vi tittar även på möjligheterna att ta emot torrare ved. Som exempel har Billerud Skärblacka börjat ta emot en viss andel skadad skog, men det är för tidigt att säga hur mycket det blir framöver, avslutar Arvid.

 

Nyheter

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.