Nyhet
21 aug 2018, 13:39 CET

Ett skogsägande folk

Ungefär hälften av den svenska skogen ägs av privatpersoner. Sedan 1906 finns en lag som hindrar skogsbolag att köpa upp för stor andel av den svenska skogen.

Ungefär 330 000 svenskar äger skog. Då räknas de personer som själva eller tillsammans med någon annan, äger allt från någon eller några hektar till stora ytor på över 1 000 hektar. I genomsnitt äger de privata skogsägarna 45 hektar vardera. Detta betyder att ungefär hälften av den svenska skogen ägs av enskilda privatpersoner. En fjärdedel ägs av privata aktiebolag och resten ägs av staten och andra allmänna och privata ägare, exempelvis Svenska kyrkan, kommuner och samfälligheter.

Andelen privatägd skog har varit relativt oförändrad sedan 1906. Då infördes bolagsförbudslagen som begränsade skogsbolagens möjligheter att köpa skogsmark från privatpersoner. Syftet var att hindra skogsbolagen från att köpa upp alltför mycket mark från bönder i Norrland och Dalarna, eftersom jordbrukarna var beroende av den avkastning som skogen gav. Lagen utvidgades 1925 till att gälla hela landet.

Inte mycket har ändrats sedan dess. Skogsbolagen får fortfarande inte köpa privat mark som inte ägs i aktiebolagsform. Detta för att man vill behålla familjeskogsägandet. Privatpersoner får heller inte ändra sitt privata skogsägande till aktiebolag.

 

Nyheter

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.