Nyhet
30 maj 2018, 10:04 CET

500,000 servitut försvinner

Har du ett aktuellt servitut som beviljats före 1 juli 1968? Då behöver det förnyas genom en skriftlig begäran till Lantmäteriet.

I slutet av året rensar Lantmäteriet ut inaktuella servitut och nyttjanderätter, något som förmodligen kommer innebära att ungefär en halv miljon servitut försvinner.

Gäller fram till ägarbyte

Bakgrunden är att många äldre servitut är missvisande och kan skapa problem när en fastighet ska säljas. Att inskrivningen tas bort ur Fastighetsregistret betyder inte att servitutet eller nyttjanderätten blir ogiltig, men inskrivningen kan ha stor betydelse för om servitutet fortsätter gälla om fastigheten byter ägare.

Ett servitut är en juridisk rätt för ägaren av en fastighet att på ett visst sätt använda en annan fastighet, exempelvis använda en väg som tillhör den fastigheten. På Lantmäteriets hemsida kan du som är fastighetsägare se vilka servitut som är kopplade till din fastighet och förnya äldre servitut som fortfarande är aktuella. Förnyelse av inskrivningar behöver inte göras när det gäller rättigheter som tomträtt, vattenkraft och vattenreglering.

Läs mer hos Lantmäteriet.

 

Nyheter

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.