Nyhet
22 aug 2019, 7:00 CET

Höstens checklista i skogen

För dig som skogsägare är det flera viktiga saker att tänka på inför hösten – beställa plantor, boka markberedning och planera för avverkning i vinter.

Virkesköparna på Billerud är beredda att bistå med råd och tips inför höstens aktiviteter. Det gäller till exempel beställning av plantor.
– Som vanligt rekommenderar vi att vara ute i god tid, säger Anders Lundberg, köpdistriktschef på Billerud. Våra virkesköpare tar hand om beställningar och skickar dem vidare till plantskolan. Senast i slutet av oktober ska man ha lämnat sin definitiva beställning inför våren 2020. Beställer man redan nu, kommer leveransen i god tid.

Checklista i skogen – förbered markberedning

För skogsägare med hyggen som har vilat en sommar är det dags att förbereda för markberedning 2020.
– Har vi avverkat ett bestånd har vi oftast avtal med skogsägaren och har koll på när det är dags för markberedning. Även i de här frågorna är våra experter redo att hjälpa till med information om vilken typ av markberedning som är lämpligast. Riktmärken är att normal skogsmark markbereds med harvning, medan stenig och blöt mark bereds med hjälp av grävmaskin, förklarar Anders och fortsätter:
– I skogsvårdande syfte är det bra om skogsägaren har sett över sin fastighet under sommaren och på det viset är förberedd på vad som behöver göras under hösten.

Ta kontakt om avverkning nu

För skogsägare som planerar för avverkning i vinter är det dags att ta kontakt med Billerud redan nu.
– Då hinner man se över konditionen på vägar och avläggningsplatser för att vara säker på att logistiken fungerar utan problem även vintertid, säger Anders.

Och om man av olika anledningar inte hinner beställa avverkning i september–oktober?
– Då är det klokt att skjuta fram avverkningen till senare.

Under avdelningen ”förena nytta med nöje” har Anders ett tips:
– Under hösten är många ute i skogen för att plocka svamp eller njuta av naturen. Då kan man passa på att inspektera sina rågångar.

Nyheter

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.