Nyhet
25 jan 2019, 12:52 CET

Bråttom att ta bort stormfälld skog

På kvällen när stormen Alfrida svepte in över Uppland trodde Lennart Annögård inte att den skulle drabba hans skogsbestånd så hårt.

Stormen Alfrida i Uppland i januari 2019 skapade stor förödelse.

Morgonen därpå, när Lennat Annögård körde längs en väg blockerad av nerblåsta träd, förstod han hur allvarligt det var.
– Två års tillväxt har blåst omkull för mig.

Många skogsägare i Uppland har drabbats hårt av stormens härjningar och Lennart har råkat riktigt illa ut. Det menar Henrik Larsson, virkesköpare på Billerud.
– Nästan 3,5 hektar har blåst ner, det är den största enskilda ytan i området som vi stött på hittills på privat mark.

Stormen Alfrida kom in från norr och drog in över ett område från Lövstabruk, Österbybruk och Gimo österut mot Hargs Bruk, Norrtälje och vidare mot Åland, samt söderut mot Knutby. 
– Förödelsen är den värsta jag har sett sedan jag började som virkesköpare, vi har cirka 300,000 kubik stormfälld skog att forsla bort, inkluderat Bergvik som är vårt största förvaltningsuppdrag, säger Henrik.

Merkostnader för liggande skog

Billerud gör affärer med många privata skogsägare i området, och för dem innebär stormens verkningar att det blir merkostnader för att forsla bort liggande skog.

Lennart Annögård, skogsägare i Uppland.

– Det är dyrare att hantera liggande skog och det är dyrare att komma ut i skogen med tanke på omständigheterna. Även om skogsägarna har försäkringar som täcker en del av kostnaderna blir det ekonomiskt kännbart. För mig blir det en utebliven intäkt med 50 kronor per kubik, trots försäkringen, säger Lennart.

Den oförstörda liggande skogen blir timmer och massaved. Men skulle den drabbas av skadeinsekter duger den bara till bränsle, och då halveras värdet. Det brådskar alltså att få bort de fallna träden.
– Vi kommer att använda hela den maskinflotta vi har i Uppland för att få bort skogen i tid. Vi har till början av juni på oss, sedan börjar insektssäsongen och trädens skick försämras.

Avverka hela beståndet?

Om 0,5 hektar har blåst ner av ett bestånd på totalt 1,5 hektar, ska man då låta avverka hela beståndet när Billerud ändå är på plats för att ta reda på vinfällena? Det är något många skogsägare funderar över, tror Henrik Larsson.
– Många vill säkert göra så i första läget, men för att hinna få bort alla vindfällen kommer vi inte att kunna avverka resterna av beståndet. Önskar markägaren det får det bli en avverkning senare. Jag tycker att man ska se hur det blev efter att vindfällena tagits bort och fundera innan man bestämmer sig och vi bistår givetvis med råd.

Trots att Lennart Annögård har drabbats hårt är han ändå vid gott mod.
– Det är bara att gilla läget. 3,5 hektar är jämnat med marken och nu är det viktigaste att få ut virket ur skogen. Sedan kan vi börja återplantera om två–tre år. Vi får i alla fall ett storleksmässigt bra hygge att plantera på.

 

Nyheter

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.