Nyhet
12 jan 2022, 10:43 CET

Lagra in koldioxid i berggrunden

Billerud samarbetar med forskare på Luleå Tekniska Universitet, LTU, för att hitta en teknik att lagra koldioxid i berggrunden.

Marken runt Karlsborgs produktionsenhet består av magmatisk berggrund, och en del i det treåriga projektet BIO-CCS består i att utreda huruvida den magmatiska basalten lämpar sig för just kolinlagring.​ Med hjälp av den nya tekniken hoppas man kunna fånga in den biogena (gröna) koldioxid som bruket släpper ut för att sedan lagra den i berggrunden. LTU gör tester på både de ämnen som fångar in koldioxiden och på berggrunden. Tekniken att fånga in koldioxid med hjälp av skogsbrukets restprodukter är helt ny för branschen och målet med BIO-CCS är att kunna sprida lagringstekniken till fler inom skogsindustrin.

Utsläppen från Karlsborgs bruk har väldigt låg andel fossilt ursprung och skogsindustrin ingår i ett cirkulärt kretslopp där den avverkade skogsytan återplanteras med växande träd som i sin tur fångar upp mycket koldioxid. Men även om Karlsborgs bruk är mycket nära att vara fossilfritt så är det tydligt att koldioxid, oavsett om ursprunget är biomassa eller fossilt kol, måste fångas in från atmosfären för att nå klimatmålen.

 

Läs mer

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.