Nyhet
10 nov 2020, 8:44 CET

När revisorn besöker din skog

När du som skogsägare certifierar din skogsfastighet hos Billerud ingår det att ställa upp på interna och externa revisioner. Under hösten blev 13 medlemmar granskade under den årliga externrevisionen.

Efterfrågan på certifierad skogsråvara ökar stadigt. För att säkerhetsställa att våra medlemmar i gruppcertifikatet, det vill säga skogsägare som valt att certifiera sig, uppfyller kraven för certifiering enligt FSC® (FSC-C023846) och PEFC gör Billerud årligen interna revisioner och får även besök av certifieringsorganet DNV-GL*.
− Varje år blir vårt certifieringsarbete och ett antal medlemmar granskade externt och de avvikelser som vi blir uppmärksammade på är en del av vårt ständiga förbättringsarbete, säger Sophia Bergkvist, verksamhetsutvecklare Certifiering och Marknad på Billerud.

Kontrollerar Billeruds rutiner

Externrevisionen inleds med en systemrevision. Jesper Key, extern ackrediterad FSC® och PEFC revisor från DNV-GL, berättar:
− Certifikaten är giltiga i fem år och varje år gör vi en kontroll av Billerud ledningssystem och rutiner, samt kontrollerar hur de sköter sin grupp av certifierade skogsägare, säger han. Utöver det lottar vi fram ett antal skogsägare där vi gör ett oberoende stickprov i deras skog och ser hur väl kraven i certifieringsstandarderna som Billerud certifierats enligt, efterlevs.

Tumregeln är att ju större fastighet, desto tätare kontroller. Under hösten besökte två revisorer från DNV-GL Billeruds skogsägare i köpdistriktet Södra Svealand, Dalarna och Uppland/Gästrikland.
− I vanliga fall träffar vi de framlottade skogsägarna för att tillsammans med skogsägarens virkesköpare och en person från Billeruds stabsfunktion, titta på bland annat skogsbruksplanen och gå igenom vilka åtgärder som gjorts det senaste året. Men på grund av coronapandemin sköttes stora delar av inomhusaktiviteterna digitalt i år, säger Jesper.

Fältrevision ger utrymme för diskussion

Årets revision hade miljöpåverkan som fokusområde. Inför revisionen kontaktades bland annat miljöorganisationer och sociala organisationer för att få deras synpunkter på skogsbruket i området.
− Under fältrevisionen tittar vi på de utlottade trakterna och bedömer vad som varit bra och vad som kan förbättras. Därefter sammanfattar vi muntligt för deltagarna vilka eventuella avvikelser vi hittar och efter slutförd revision sammanställs resultatet i en rapport till Billerud, säger Jesper.

Sophia Bergkvist säger att hon är nöjd med årets externrevision där sammanlagt 13 av Billeruds 211 medlemmar granskades.
− På det hela stora har det gått bra. Många av våra medlemmar ser certifieringen som ett kvitto på att de bedriver ett hållbart skogsbruk, vilket bidrar till en vilja att följa de krav som ställs för att uppfylla certifieringen, avslutar hon.

*Det Norske Veritas (DNV), är ett norskt företag som verkar inom klassning av fartyg och certifiering av bland annat ledningssystemen ISO 9001, ISO 14001, BF9K och OHSAS 18001. DNV GL – Business Assurance jobbar med certifiering av ledningssystem, produkter och personer.

Vill du också certifiera din skog? Här kan du läsa om vad det innebär.

 

Läs mer

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.