Nyhet
16 nov 2016, 11:00 CET

Nu kör vi Risa Rätt

Under ett par år har Billerud Skog utbildad egen personal och entreprenörer i Risa rätt, hur vi ska planera och utföra avverkningar för att minimera risken för markskador. Efter själva utbildningen får entreprenörerna fortsatt stöd i hur metoden används praktiskt för att arbetssättet verkligen ska användas vid alla avverkningar.

Markskador, vad är problemet?

Problemet med markskador var tidigare omfattande vid framför allt föryngringsavverkningar. Ett mildare och blötare klimat ger svåra markförhållanden och ökar risken för att markskador uppstår då tunga skogsmaskiner ska ta sig fram. Riskerna med markskador är många. De kan till exempel orsaka ökad slamning och utlakning av metylkvicksilver till vattendrag, försämrade levnadsförhållanden för vattenlevande organismer, försämrad framkomlighet för friluftslivet samt skador på forn- och kulturhistoriska lämningar. Förutom dessa problem så är det även kostsamt och stressande att köra fast med maskinerna.

God planering är A & O

För att undvika att körskador uppstår måste vi tänka rätt från början. Planeraren som planerar hur avverkningen ska utföras, börjar redan inne på kontoret. Vi har GIS-kartor som visar var marken är som blötast och därmed har sämst bärighet. Utifrån dessa kan de viktigaste körstråken planeras. Sen är det viktigt att dessa kontrolleras i fält; stämde kartorna med verkligheten? Om inte får körstråken planeras om. När skördar- och skotarförarna påbörjar sitt arbete på trakten är det viktigt att de kan samma ”språk” som planeraren, att de förstår hur det är tänkt. Men, skördarföraren har också ett stort ansvar! Upptäcker hen att det finns risk för körskador får hen förändra körstråken till det bättre eller avbryta avverkningen.

Risa rätt ger effekt

Planerings- och avverkningsmetoden Risa Rätt minskar inte bara risken för markskador. Det har visat sig att den även

  • minskar maskinvibrationer vilket är positivt både för maskinföraren och slitaget på maskinen minskar skogsmaskinernas bränsleförbrukning
  • leder till kortare körsträckor (skotningsavstånd) i skogen
  • höjer entreprenörernas produktivitet

Risa rätt har gett maskinförarna en tydligare struktur för hur de ska planera och köra på varje avverkningstrakt samt har ökat deras kompetens inom vattenvård, natur- och kulturhänsyn samt hur allvarliga körskador undviks. De strukturerade arbetssättet har också förbättrat samarbetet inom avverkningslagen samt mellan Billerud och våra entreprenörer.


Utbildningen genomfördes med stöd av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

 

Nyheter

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.