Nyhet
28 maj 2019, 9:30 CET

Enklare att klassa massaved

Den 1 augusti i år införs Prima/Sekunda, en ny metod för kvalitetsbedömning av massaved. Arvid Svanborg, virkeschef på Billerud, anser att det är en välkommen förändring.

Prima/Sekunda har arbetats fram av Biometria, den nya organisationen för virkesmätning.

– Det är en välkommen förändring. Mätningen blir snabbare och säkrare, och anpassas efter modern teknik, säger Arvid Svanborg, virkeschef på Billerud.

Historiskt har kvalitetsbedömningen av massaved innehållit detaljerade regler, till exempel att vrakandelen bestäms i procent av virkestraven. Nu görs istället en kvalitetsbedömning av hela traven, där den klassas som prima eller sekunda.
– Man har jobbat igenom regelverket och gjort det enklare att bedöma vedens kvalitet. Det leder till snabbare process öden och högre effektivitet, det tjänar alla på, säger Arvid.

Prima/Sekunda har arbetats fram av Biometria, den nya organisationen för virkesmätning som är en sammanslagning av tre virkesmätningsföreningar (VMF Nord, Syd och Qbera) och SDC.
– Företrädare för både industrin och skogsägarna har varit delaktiga i projektet med att ta fram Prima/Sekunda och fattat beslut om systemets innehåll. Att vi har jobbat tillsammans och gemensamt står bakom den nya bedömningen skapar förtroende för virkesmätning, menar Arvid.
Prima/Sekunda bedöms få positiva effekter på både kort och lång sikt.
– Systemet kan anpassas efter modern teknik, vilket säkerställer kvalitet och klassning ytterligare. Bedömningen sker numera med hjälp av bilder på veden. På sikt kommer vi att kunna jobba mer med automation, det vill säga fjärrmatning och obemannade mätstationer.

För skogsägaren blir det nya klassningssystemet enklare att sätta sig in i och mer transparent. Minst 95 procent av all massaved kommer enligt beräkningarna att klassas som prima. Arvid menar att Prima/Sekunda är mycket genomarbetat.
– Det finns en samsyn bland alla parter om att det här är rätt väg att gå.

Om Prima/Sekunda

Mätningen blir snabbare och enklare eftersom man enbart behöver ange vilken kvalitetsklass traven har. 
Ökad tolerans för fel som har mindre betydelse för industrin och skärpta gränser för fel som har stor betydelse för industrin.
Tydliga signaler till säljarna om vad som efterfrågas ger en råvara som överensstämmer bättre med industrins önskemål.

Källa: www.biometria.se och mer information på primasekunda.se

 

Nyheter

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.