Nyhet
10 dec 2018, 13:35 CET

”Skoter hjärta skogen”

Antalet skotrar ökar ständigt i Sverige och med det även de skoterförare som beger sig ut med sin skoter utanför uppmärkta leder. Men med ökad friåkning ökar risken för skador på skog och mark.

Därför drar nu en informationskampanj igång som ska få skoterförarna att lära sig om hållbar skoterkörning som inte ger negativa konsekvenser för marken och för vegetationen – ”Skogen hjärta skoter”.

Njut av skoterkörning på rätt sätt

Sveriges snöskoterägares riksorganisation, Snofed, står bakom kampanjen tillsammans med några aktörer i skogsbranschen. På www.skoteralskare.nu kan du testa dig själv om du är har rätt kunskaper för att njuta av friheten på skoter och få tips på skoterkörning som inte skadar någon annan.

Mikael Johansson, generalsekreterare på Snofed, säger:
– Trenden att friåkningen fortsätter att öka märks tydligt, bland annat via nyförsäljningen av snöskotrar som numera domineras av så kallade Mountain- och Crossovermaskiner. Många efterlyser även möjligheten till mer avancerad friåkning i fjällvärlden med mycket snö och varierande terräng.

Skoterskador dyrt för skogsägare

Skotrar som kör utanför leder riskerar att skada plantor och unga träd. Trädet måste repa sig och ett års tillväxt kan då ha gått förlorad vilket blir dyrt för skogsägaren. Och även om plantan överlever kan skadan ge lägre kvalitet på timret i framtiden.

 

Nyheter

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.