Nyhet
2 sep 2022, 13:29 CET

På spaning i höstskogen

Förena nytta med nöje på höstpromenaden i skogen. Hur mår plantorna, finns det svamp och syns tecken på angrepp av granbarkborrar?

Hösten är mångas favoritårstid i skogen. En tid för återhämtning, för stundande jakt och har man tur – en tid för generösa mängder av godsaker som kantareller och skivlingar, blåbär, lingon och hjortron.

De flesta markägare behöver efter sommaren genomföra åtgärder i skogen. Vid en pågående föryngring ska plantorna och deras tillväxt kontrolleras. Det är också lämpligt att göra en röjningsinventering på hösten. Om det finns ett behov av att röja, så är planering och beställning av röjning bra att göra på hösten. Att röja ungskogen före nästa vegetationsperiod ger ett bättre resultat och blir ofta något billigare.

Borrmjöl och vindfällen

Det är viktigt att leta efter angrepp av granbarkborrar och skadad skog. Ju tidigare skador upptäcks, desto mer virke och kvarvarande skog går att rädda. Den varma sommaren har varit gynnsam för granbarkborren och flera områden i östra Svealand och Götaland har drabbats av två svärmningar.

Jonas Kling, virkesköpare på Billerud och sakkunnig på området, berättar om extra skadliga angrepp från svärmning nummer två.
─ Den unga generationen barkborrar som svärmade under första halvan av augusti ger sig på granar som påbörjat invintringen. Det innebär att träden inte har samma motståndskraft som under våren. Försvarsmekanismen är sämre, totalt sett kanske det är färre borrar men skadorna blir större, det är därför viktigt att leta efter färska angrepp och se till att avverka och forsla ut angripna träd. Angreppen på sensommaren brukar visa sig i form av döende granar under älgjakten i oktober, säger Jonas.

Två saker att särskilt spana efter är spår av borrmjöl och färska vindfällen. Det bruna borrmjölet samlas på stammen, i fickor i barken och på marken nedanför trädet.
─ Hittar du brunt borrmjöl kan du vara säker på att granbarkborren är på plats och ofta är en klunga på 10–20 träd angripna. Även om granen ser helt frisk ut ska den huggas ner, det är inget att tveka på, säger Jonas.

Pricka in vindfällen

Håll också utkik efter färska vindfällen. Granbarkborrar drar sig till svagare träd och färska vindfällen tillhör favoriterna. Man har hösten och vintern på sig att ta bort vindfällena, huvudsaken är att de är ute ur skogen innan nästa svärmning som normalt sker vid den första värmeböljan på våren. I Billeruds skogsägarapp kan man pricka in exakta lägen för sina vindfällen, något som är mycket uppskattat av många skogsägare.
─ Alla som har sin skogsbruksplan i vår skogsägarapp kan föra in digitala punkter för att märka ut var vindfällena finns. Dels för sitt eget minne och också för att underlätta för avverkning. Det blir lätt att hitta tillbaka till platsen och funkar jättebra även för våra entreprenörer, säger Jonas.

Skogsstyrelsen rapporterar

För att hålla koll på granbarkborrarnas framfart hänvisar Jonas till Skogsstyrelsens svärmningskartor på www.skogsstyrelsen.se.

─ Jag föreslår att alla som är intresserade av detta tar del av Skogsstyrelsens svärmningsövervakning. Här finns veckovisa uppdateringar över skadeläget och det är enkelt och smidigt att hålla sig uppdaterat över läget i olika regioner.

 

Tid för svamp

Är det svamp du söker, är ett generellt tips att leta där det är fuktigt. Lyft på mossa och lövtäcken och gå gärna en bit från stigen för att hitta områden där ingen har varit tidigare.

Läs mer

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.