Nyhet
28 feb 2018, 14:41 CET

Plastskepsis ökar efterfrågan på papper

Plastens negativa effekter på miljön ökar efterfrågan på andra förpackningsmaterial. Och produktutvecklingen inom pappersindustrin gör att papper har många av de positiva egenskaper som gjort plasten populär.

Plast har flera bra egenskaper som att det är slitstarkt och lätt. Men de negativa aspekterna av materialet är flera. Till exempel det kan ta upp till tjugo år (ibland ännu längre) för en plastpåse att brytas ner av naturen. Vissa plaster finfördelas dessutom till så kallade mikroplaster som förorenar haven och tar sig in i ekosystemet. Forskare uppskattar att våra hav i dag innehåller 100–200 miljoner ton plast. 

– Plast kan tillverkas av andra material än olja som till exempel sockerrör, men då får du en plast med samma egenskaper som fossil plast. Dessutom visar våra livscykelanalyser att sockerrörsplasten inte är bättre för miljön, klimatmässigt är den klart sämre än Billeruds papper, säger Louise Wohrne, som arbetar med hållbarhetsfrågor på Billerud.

Papper och kartong kan återvinnas upp till sju gånger och därefter tas tillvara som energi. Svenska Miljöinstitutet (IVL), har gjort flera livscykelanalyser av Billeruds produkter som visar att förpackningar av papper är ett klimatmässigt bättre alternativ än plast. 

– Jag kan se ett ökat intresse för papper och att man letar alternativ till framför allt fossil plast. Många butiker går till exempel över till bioplast och återvunnen plast, papper eller tygkassar.

Minskad användning av plastkassar


EU:s mål är att alla medlemsstater ska minska förbrukningen av plastbärkassar. Sedan 1 juni 2017 måste alla som tillhandahåller plastpåsar i Sverige informera om dessas negativa effekt på miljön och vad en minskad konsumtion bidrar till. I samband med detta började många butiker ta betalt för sina plastpåsar. Det ledde till en minskning i användande på mellan 40 och 60 procent, under de första tre månaderna, enligt Naturskyddsföreningen. Det motsvarar cirka 2,5 miljoner plastpåsar.

– Jag och många med mig har sagt nej till plastkassar länge, men ibland har personalen lagt ner varorna i plastkassar innan man ens hunnit säga till. Nu agerar butikerna annorlunda och konsumenterna får tänka efter om man behöver en påse eller inte.

Utsläpp och nedskräpning



Plast har framför allt två problem: de bidrar till fossila utsläpp av koldioxid och leder till nedskräpning av naturen.

– Första steget, oavsett material, är att minska användningen och i andra hand bör man se till att återanvända plast- och papperskassar. Billerud har inte som ambition att ersätta all plast med papper, däremot är det positivt att efterfrågan på våra produkter ökar. Den ökade kunskapen hos oss konsumenter om plastens negativa påverkan på naturen samt utvecklingen mot ett samhälle med mer återanvändning och återvinning talar också för att efterfrågan kommer hålla i sig.

 

Nyheter

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.