Nyhet
7 apr 2021, 15:15 CET

Positiv utveckling för biologisk mångfald

Går skogsbruket åt rätt håll? Billerud Skogs hållbarhets- och kommunikationschef Per Funkquist svarar på frågor om den aktuella skogsdebatten.

Per Funkquist, hållbarhets- och kommunikationschef på Billerud Skog.

Varför har debatten om skogsbruket åter blossat upp just nu?
– Det finns flera anledningar. Just nu pågår det politiska arbetet med att forma den framtida miljö- och skogspolitiken inom EU och nationellt, olika aktörer vill därför aktualisera sina åsikter om skogsbrukets roll. Inom EU fortsätter arbetet med EU:s framtida skogsstrategi och EU:s strategi för biologisk mångfald för 2030. I Sverige har Skogsutredningen lämnat sitt betänkande inklusive förslag till regeringen.

– Debatten är även i vissa delar en motreaktion på skogsindustrins kommunikation de senaste åren där vi framhåller att vårt aktiva skogsbruk är hållbart (exempelvis svenskaskogen.nu) och en del av lösningen kring den stora klimatutmaningen – att fasa ut fossila råvaror. Vissa naturskyddsorganisationer håller inte med om det.

Hur kan synen på skogsbruket skilja sig åt så mycket?
– Nuvarande skogsbruksmodeller började utvecklas under början av 1990-talet och forskare, myndigheter och miljöorganisationer anser att det nuvarande skogsbruket spelar en positiv roll för den biologiska mångfalden i skogen och att växande skog och skogsprodukter kraftigt bidrar med klimatnytta. Vi ser till hela resultatet av ett aktivt skogsbruk där skogsprodukter kan ersätta fossila alternativ och där skogen i sin helhet växer mer än vi avverkar.
– Miljölobbyn å sin sida ser ofta till enskilda avverkningar där skogen försvinner på kort sikt och därför förordar man att den gamla skogen står kvar.

Hur vet vi att det svenska skogsbruket är på väg åt rätt håll?
– Skogsbruket ser i dag helt annorlunda ut än det gjorde för 30–40 år sedan och det har gett resultat i våra skogar. Den färska rapporten ”Skogens biologiska mångfald – om arter, miljöarbete och statistik” visar att förutsättningarna för den biologiska mångfalden i skogen har förbättrats påtagligt och mätbart sedan omläggningen av skogspolitiken på 1990-talet då produktions- och miljömål jämställdes. Några positiva exempel är att arealen gammal skog på produktiv skogsmark har ökat från 1 miljon till 1,8 miljoner hektar, mängden hård död ved har ökat kraftigt och andelen grova lövträd har ökat mycket.

Läs mer om detta i rapporten Skogens biologiska mångfald – om arter, miljöarbete och statistik.

 

Läs mer

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.