Nyhet
22 mar 2022, 12:00 CET

Råd om Smart skogsbruk

Nu kan privata skogsägare få rådgivning via Skogsstyrelsens satsning ”Smart skogsbruk”. Syftet är att ge enskilda skogsägare kunskap och inspirera till att bli mer aktiva i sitt skogsbruk.

 

Anna Hamilton är projektledare på Skogsstyrelsen.
– Vi vill bidra till att sänka tröskeln för skogsägare att bli mer aktiva i sitt skogsbruk. Skogsägare ska känna att de inte behöver genomföra alla åtgärder själva. Därför är det viktigt att de också känner sig trygga i rollen som beställare av skogliga tjänster, säger hon.

”Smart skogsbruk” innehåller flera olika utbildningar och kurser. På webben finns inspirationsfilmer om hur man blir en aktiv skogsägare och man kan lära sig om hur skogsskötseln kan leda till en hög och säker tillväxt som dessutom värnar om naturvärden. Anna Hamilton tror dock att det kan ta tid att nå ut till skogsägarna.
– De tillhör en målgrupp som kanske inte alltid vet vad Skogsstyrelsen kan erbjuda i form av rådgivning så vi måste hitta flera olika vägar att nå dem.

"Smart skogsbruk" är ett uppdrag till Skogsstyrelsen från regeringen via det nationella skogsprogrammet.

Läs mer

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.