Nyhet
23 jan 2020, 11:04 CET

Rätt skotare minskar körskadorna

Den milda vintern fortsätter att skapa utmaningar för skogsbruket. Men med rätt maskiner och kunskap kan körskador förhindras.

I en dialog med Billeruds investerade avverkningsentreprenören Sluthuggarna i Gästrikland i en tiohjulig skotare som kan köra på mark med dålig bärighet. Mjuka skogsmarker finns det gott om i Gästrikland där en tiohjulig skotare rullat sida vid sida med den åttahjuliga skördaren de senaste fem åren. Bakgrunden till investeringen av skotaren, som har ett extra hjulpar bakom boggin på lastbäraren, är allt fler krympande vintrar som gjort det svårt att hålla uppe produktionen i vissa trakter.

– Lite generaliserande kan man säga att den tiohjuliga skotaren kan köra på marker som vanliga maskiner måste ha optimala förhållanden för att kunna åka på, säger Axel Fröjd, produktionsledare på Billerud.

Rätt skotare ger lägre marktryck

Det var för att kunna möta skogsbrukets krav på minskade körskador som entreprenören Sluthuggarna i Skutskär AB i dialog med Billerud valde att investera i Ponsse Buffalo 10W. Även i Uppland har entreprenören Inge Gustafssons Skogstransport valt att komplettera sin maskinpark med modellen som är mer skonsam för marken.
– Tack vare större kontaktyta mot underlaget och därmed lågt marktryck kan den tiohjuliga skotaren köra trakter som vi inte trodde var möjliga, fortsätter Axel.

Han betonar dock att det inte bara är den tiohjuliga skotaren som gjort att man kan hålla fortsatt hög produktivitet i dessa områden.
– Billerud arbetar ständigt för att minska körskador vid avverkningar och alla våra entreprenörer har olika utrustning till sin hjälp för att kunna avverka året om. Tack vare bra kunskap och rätt maskiner kan vi hålla uppe produktionen och försörja industrierna med virke även i områden med dålig bärighet.

Lär oss av våra entreprenörer

För att undvika körskador är Billerud ständigt i dialog med sina entreprenörer och delar med sig av fältmässiga tips som kan vara användbara när marken är extra mjuk.

– Vi tipsar om allt från olika körtekniker på mjuka marker till att risa vägarna ordentligt och att göra det på rätt sätt. Men vi lär oss minst lika mycket av våra entreprenörer. Det är samarbete som leder oss framåt och gör att vi klarar dåliga vintrar som den vi har nu, avslutar han.

 

nyheter

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.