Nyhet
9 nov 2018, 15:05 CET

Rekordår för granbarkborren – så skyddar du skogen

Höga temperaturer och sommarens torka har inneburit en rekordstor förekomst av den skadliga insekten granbarkborre. Så skyddar du din skog.

De höga temperaturerna under våren och sommaren har gjort att granbarkborren hunnit få avkommor i flera omgångar under året, något som är ovanligt. Normalt försvarar sig levande träd mot insekten, som i första hand ger sig på träd som precis dött, men sommarens torka har gett stressade träd med sämre motståndskraft. Det har gjort granskogen till ett lättare byte för insekten. Detta i kombination med ett ökat antal insekter riskerar att få stora konsekvenser för de svenska granskogarna.

Lever på granens innerbark

Granbarkborren lever på näringen i granens innerbark och kan orsaka stora skador. I Västernorrland har man i år fångat rekordmånga granbarkborrar, 12 000 per fälla i jämförelse med det tidigare rekordet från 2017 då ungefär 10 000 fångades i en fälla. I södra Sverige bedömer man att angreppen varit de värsta på tio år.

– I Västmanland, Uppland och Värmland har man fått en hel del rapporter om skador. I Hälsingland, Medelpad, Ångermanland och Jämtland, där man minskat andelen känsliga bestånd, har skadorna minskat något i år från väldigt höga nivåer förra året. Den andra svärmningen har märkts av längs norrlandskusten och med tanke på hur sommaren varit kan jag tänka mig att det förekommer en del skador där också, säger Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen.

Tecken efter granbarksborren

Skogsägare uppmanas därför att själva titta efter skador på träden. Titta i första hand på de delar av skogen som tidigare varit utsatta för granbarkborren. Var uppmärksam på gulgröna barr, avfläkt bark och rödbrunt gnagmjöl på marken vid stammen. Har skogen blivit angripen bör du avverka för att hindra spridning och rädda virkesvärdet, men spara granar som är helt döda och har tappat barren. De träden är hem åt granbarkborrens naturliga fiender.

 

Nyheter

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.